Energiaa auringosta
Nykyään auringon tuottamaa energiaa hyödynnetään yhä useammassa kodissa, mutta mitä kaikkea sillä voi tehdä?
Miksi aurinkoenergia on hyvä juttu?
Aurinkoenergiajärjestelmällä voidaan tuottaa puhdasta, uusiutuvaa energiaa taajamien ulkopuolella esimerkiksi saarissa, joita ei voi helposti yhdistää sähköverkkoon. Aurinkopaneelien tuottama energia ladataan tällöin akkuihin, joista sitä voi kätevästi käyttää valaistukseen ja erilaisiin sähkölaitteisiin.
Jos järjestelmäsi on liitetty valtakunnalliseen sähköverkkoon, voit käyttää itse tuotettua sähköä kaikissa sähkölaitteissa ja ylimääräisen sähkön voit myydä sähköyhtiölle.
Millainen ratkaisu minun kannattaa hankkia?
Kun harkitset aurinkosähköjärjestelmän hankintaa, käänny ensiksi asiantuntijan puoleen esimerkiksi paikallisessa K-Raudassa.
Asiantuntija auttaa sinua arvioimaan, millainen ja minkä kokoinen järjestelmä sopisi parhaiten perheesi käyttö- ja energiatarpeeseen.
Esimerkiksi kodin sähköliittymä ja sulakkeiden koko saattavat vaikuttaa järjestelmän kokoon. Oikein mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä tuo kuluttajalle energiansäästöä hyvinkin 10–15 prosenttia vuodessa.
Mitä aurinkoenergia-järjestelmään kuuluu?
Aurinkoenergiajärjestelmä koostuu katolle asennetuista aurinkopaneeleista, vesikatolle asennetuista kiinnikkeistä ja kannakkeista sekä sähköpääkeskukseen yhdistettävästä invertteristä.
Invertteri muuntaa paneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi eli käyttökelpoiseen muotoon. Invertteri yhdistetään paneeleihin esimerkiksi vesikaton läpi viedyillä sähköjohdoilla.
Voiko ylimääräisen sähkön myydä?
Ylimääräisen tuotetun sähkön voi myydä sähköyhtiölle, mutta turhan suuren ja kalliin järjestelmän hankkiminen ei kannata – sähköyhtiöt eivät toistaiseksi maksa sähköstä paljoa.
Aurinkosähkö kannattaakin käyttää itse varastoimalla se esimerkiksi lämpimään veteen tai sähköauton akkuun ja ostaa sitten vähemmän energiaa sähköyhtiöltä. Kun energiaa varastoivien akustojen hinnat laskevat, oma aurinkosähköjärjestelmä tuottaa entistä kannattavampaa energiaa.
Miten hankin oman aurinkovoimalan?
Avaimet käteen -palvelu on kätevin tapa hankkia aurinkosähköjärjestelmä. Tällöin urakoitsija vastaa koko projektista tarpeiden kartoituksesta lupien hankintaan.
Asennus vie päivän, mutta koko projektiin on syytä varata pari kolme viikkoa. Paneelit voivat muuttaa talon julkisivua siinä määrin, että kunnan rakennusvalvontaan on mahdollisesti tehtävä muutosilmoitus ja ehkä myös naapureita on kuultava.
Hinta määräytyy järjestelmän koon mukaan. K-Raudassa on tarjolla kolme vaihtoehtoa kiinteään hintaan 6 290, 7 690 ja 8 990 euroa.
Voiko aurinkovoimalla ladata sähköautoa?
Sähköautoa voi hyvin ladata aurinkoenergialla. Kun auto on päivällä pihassa ja aurinko paistaa, lataus voi olla ilmaista. Tosin kotilataus on hitaampaa kuin pikalataus esimerkiksi K-Citymarketin pihassa.
Täyssähköauton lataus vie kotona noin 10 tuntia ja pikalatauksessa noin 45 minuuttia auton mallista ja olosuhteista riippuen.
Asiantuntijana tuoteryhmäjohtaja Arto Koivisto Onniselta
*Aurinkoenergiajärjestelmän hankinta kannattaa aloittaa asiantuntijan konsultaatiolla esimerkiksi K-Raudassa. Näin järjestelmä pystytään mitoittamaan tarpeisiisi.
Järjestelmä koostuu muun muassa aurinkopaneeleista, invertteristä, kaapeleista, liittimistä ja kiinnitysjärjestelmästä. Paketin hinta alkaen 6290 €. *