Niksi-Pirkka sticker

Koripallokentiltä K-kauppiaaksi

Ulriikka Koirikivi hyödyntää pelikentiltä saamiaan oppeja kahden imatralaisen K-Marketin kauppiaana.

POLKUNI KAUPPIAAKSI

”Muutin koripallon perässä jo nuorena eri puolelle Suomea.”

Koripallo määritti pitkään Etelä-Pohjanmaan Vimpelissä syntyneen Ulriikka Koirikiven elämää.

– Olen pelannut korista ihan lapsesta asti. Lukion jälkeen muutin Lappeenrantaan pelaamaan koripalloseura Catziin. Voitimme joukkueemme kanssa Suomen mestaruuden kaksi kertaa.

Kun korisuran jälkeen tuli aika pohtia seuraavia askeleita, Ulriikka päätti lähteä opiskelemaan kaupallista alaa. Opiskeluiden aikana vanha haave urasta K-kauppiaana nosti päätään.

K market koirikivi

– Kuulin kauppiaskoulutuksesta ensimmäistä kertaa 10 vuotta sitten työskennellessäni K-kaupassa myyjänä, mutta asia jäi silloin hautumaan.

Ulriikka luonnosteli hakemusta kauppiasvalmennukseen kokonaisen vuoden ennen kuin lopulta painoi lähetä-nappia. Nykyään Ulriikka Koirikivi pyörittää puolisonsa Antin kanssa K-Market Meltolaa sekä K-Market Lappeentietä Imatralla. Alku lähti käyntiin vauhdikkaasti, ja pariskunta pokkasi heti K-Market-ketjun Vuoden 2023 tulokas -tittelin.

PARHAAT IDEANI

”Karjalanpiirakat ovat imatralaisille sydämen asia.”

Koirikivet aloittivat Imatralla kahden K-Marketin kauppiaina viime vuoden huhtikuussa. Alussa aikaa kului pieneen pintaremonttiin ja perusasioiden pyörittämiseen. Päivät olivat pitkiä, ja kaupalle herättiin usein ennen kello viittä. Vasta nyt Ulriikka kokee, että arki on tasaantunut ja aikaa jää uusien ideoiden toteuttamiselle.

– Haaveenani olisi seuraavaksi kehitellä kaupoillemme omia take away -tuotteita, kuten herkuttelucroisantteja.

K market kauppias-ulriikka antti

Koirikivet ovat huomanneet, että pienilläkin muutoksilla voi olla suuri merkitys. Esimerkiksi Lappeentien kaupalla paistopisteen siirtäminen myymälän keskiosaan oli hyvä ratkaisu, sillä siellä tuotteet olivat paremmin löydettävissä. Karjalanpiirakat ovat kaupan hittituote, joita menee pienessä kaupassa helposti yli sata päivässä.

– Paikalliset ovat todella tarkkoja piirakoiden paistamisesta: liian alhaisesta paistoasteesta tulee heti sanomista. Hyvän karjalanpiirakan pitää olla sopivan rapsakka.

MINÄ TYÖNANTAJANA

”Työntekijöistä on tullut meille toinen perhe.”

Koirikivien kaupoilla on yhteensä kymmenen vakituista työntekijää ja muutama tuntityöläinen. Sekä Ulriikka että Antti pitävät tärkeänä, että töihin on kiva tulla. Esihenkilönä Ulriikka Koirikivi toivoo olevansa oikeudenmukainen ja helposti lähestyttävä. Entisen koripallokapteenin kentiltä saamat opit näkyvät vielä tänäkin päivänä kauppiaan johtamistyylissä.

– Uskon esimerkin voimaan. Yhtä lailla minua ja Anttia näkee kaupoilla hyllyttämässä.

K market kauppias-ulriikka tyontekijat

Ulriikka Koirikivi kertoo, että oman lähipiirin asuessa kaukana tiiviin työporukan merkitys arjessa korostuu – kauppojen työntekijöistä on tullut kuin toinen perhe. Yhdessä tekeminen myös työaikojen ulkopuolella on tärkeää, ja Koirikivet järjestävät koko porukan virkistäytymisiltoja säännöllisin väliajoin. Silloin kaupat suljetaan aikaisemmin, jotta kaikki pääsevät mukaan.

Viimeisin virkistäytymisilta vietettiin paikallisessa ravintolassa. Ohjelmassa oli leikkimielinen gaala, jossa kaikki työntekijät saivat palkinnon.

– Tilaisuudessa palkitsimme muun muassa Vuoden poliisin ja Vuoden siistijän.

ASIAKKAANI

”Asiakas toi minulle lahjaksi suosikkikirjasarjani päätösosan.”

Ulriikka Koirikivi myöntää, että aluksi jännitti, miten nuoret kauppiaat otetaan vastaan uudella paikkakunnalla. Jännitys osoittautui kuitenkin turhaksi: imatralaiset ovat Ulriikan mukaan todella lämminhenkistä porukkaa. Aluksi kauppiaspariskunnan nuori ikä aiheutti osassa ihmisistä hämmennystä.

K market kauppias-ulriikka asiakas

– Muutaman kerran minulta kysyttiin, että missäs se kauppias oikein on. Olihan se aika voimaannuttavaa vastata, että tässä, minä olen tämän paikan kauppias.

Koirikivien kaupoilla käy asiakkaita laidasta laitaan, ja myös vakiokävijöitä on paljon. Yksi mieleenpainuvimmista kohtaamisista sattui viime vuonna, kun puoliso Antti oli keskustellut kaupalla erään vakiasiakkaan kanssa lukemisesta. Keskustelun lomassa tuli puheeksi, että Ulriikka oli etsinyt kissojen ja koirien kanssa lempikirjasarjansa Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -päätösosaa tuloksetta. Parin viikon päästä rouva ilmestyi kaupalle kirjan kanssa ja antoi sen lahjaksi Ulriikalle.

– Herkistyn vieläkin ajatellessani sitä kohtaamista. Se oli niin ihanasti ajateltu.

VAPAA-AJALLA

”Lomalla on parempi lähteä reissuun, muuten tulee roikuttua ihan turhaan kaupalla.”

Kauppiaan arki on hektistä ja työpäivät pitkiä. Ulriikka Koirikivi kokee, että kiireistä yrittäjän arkea jaksaa paremmin, kun liikkuu. Samalla urheileminen on myös omaa laatuaikaa.

– Antti tykkää käydä lenkillä ja pyöräilemässä. Itse kaipaan enemmän äksöniä, ja olenkin aloittanut crossfit-harrastuksen.

K market kauppias-treeni

Myös Ulriikka tunnistaa monelle yrittäjälle tyypillisen haasteen: lomillakin tulee helposti vastailtua puheluihin tai pyörittyä kaupalla. Siksi Koirikivet ovat pyrkineet vapaillaan lähtemään reissuun, jotta loma todella tuntuisi lomalta.

– Olemme luoneet konseptin nimeltä ”yllätysmatkat”. Jompikumpi päättää aina vuorollaan kohteen ja järjestää koko reissun majoituksia sekä ohjelmaa myöten.

Viimeisin yllätysmatka oli Kreikan Ateenaan Ulriikan järjestämänä.

– Seuraavaksi on Antin vuoro. Innolla odotan, milloin lentoliput kilahtavat sähköpostiini.

PI10 24 kauppias sitaatti


KAUPPIAAN TOP 5 -VINKIT

SÄÄSTÖVINKKINI Suunnittele viikon ruokalista etukäteen. Pakko tosin sanoa, että suutarin lapsella ei ole kenkiä: oma jääkaappimme on aina tyhjä.

PAIKALLINEN HELMI Imatrankoski. Paikka on vaikuttava, vaikka sattuisi paikalle silloin, kun vettä ei juoksuteta.

NEUVO SUJUVAAN RUOKAHUOLTOON Ensin syödään vanhat pois ja vasta sitten kauppaan – näin ei synny turhaa hävikkiä.

SUOSIKKINI PIRKKA-TUOTTEISTA Pirkan kreikkalainen jogurtti Pirkan pensasmustikoiden ja hunajan kanssa.

VINKKI KAUPASSA KÄYNTIIN Kirjoita ylös kännykkään, mitä tuotetta olit tulossa hakemaan, muuten kotona harmittaa!

Tutustu kauppiaskoulutuksiin:

K-kauppiaaksi

Lue lisää kauppiastarinoita:

JULKAISTU   22.9.2024TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Jani Kautto

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?