Niksi-Pirkka sticker

Lemmikin hyvän elämän ABC

Lue asiantuntijan käytännön vinkit, miten kissat ja koirat pidetään tyytyväisinä.

1. Huolehdi ensin perustarpeet

Valmistaudu lemmikin saapumiseen hankkimalla perustarvikkeet. Lemmikin lajista, rodusta ja koosta riippuu, paljonko ja minkälaisia tarvikkeita eläin tarvitsee. Tavalliselle kotikoiralle riittävät usein ruoka- ja vesikuppi sekä oma peti. Koiran päivittäisiä ulkoiluja varten tarvitaan myös panta tai valjaat, hihna ja kakkapussit. Pitkäkarvaisten koirien turkki tarvitsee huomiota ja turkinhoitotarvikkeita.

Kissa kaipaa ruoka- ja vesikuppien ja oman petipaikan lisäksi ainakin kissanhiekkalaatikkoa hiekkoineen. Lemmikkien ruokavalikoima on laaja, ja ruoan valintaan vaikuttavat lemmikin ikä, koko ja aktiivisuus. Ruoan olisi hyvä olla täysravintoa, joka sisältää kaikki lemmikin tarvitsemat ravintoaineet ja vitamiinit. Lemmikeillä voi myös olla vahvoja mieltymyksiä ruoan suhteen, eivätkä kaikki ruoat välttämättä sovi kaikille saman lajin edustajille.

2. Kurkista lemmikin suuhun

Hampaiden harjaaminen on nykyisin suositeltu tapa pitää huolta koirien ja kissojen hyvinvoinnista. Siihen tarkoitukseen löytyy erilaisia lemmikeille kehitettyjä tahnoja ja harjoja, kuten sormiharja, jolloin omistaja pesee sormellaan lemmikin hampaat. Hampaiden harjaamista kannattaa alkaa harjoitella heti pennusta alkaen, näin siitä tulee rutiinia.

Erilaiset lemmikin juomaveteen tai ruokaan lisättävät ravintoaineet voivat tukea suun hyvinvointia. K-ryhmän tilastojen mukaan koirille ostetaan paljon puruluita ajanvietteeksi ja hemmotteluun, mutta niiden pureskelun mekaaninen hankaus myös puhdistaa hampaiden pintaa.

3. Hanki paikka rauhoittumiseen

Kotilemmikki tarvitsee oman lepopaikan, jossa se saa levätä rauhassa ja tuntee olonsa turvalliseksi. Koiralle se voi olla vaikkapa koiranpeti olohuoneessa, kun taas kissa tykkää usein tarkkailla kodin menoa korkealta. Kissan oma peti voikin sijaita esimerkiksi sellaisen kaapin päällä, jonne se pääsee kiipeämään.

4. Aktivoi lemmikkiäsi erilaisin tavoin

Lemmikki kaipaa päivittäistä lajityypillistä tekemistä, jolloin se pääsee kuluttamaan energiaa myös sisätiloissa. Aktivoivat lelut auttavat purkamaan energiaa sallittuihin kohteisiin. Joihinkin leluihin voi laittaa koirille tai kissoille sopivia makupaloja innostamaan lemmikkiä tekemään työtä herkkunsa eteen. Koirille on saatavilla monenmoisia purutuotteita eri vastuksilla ja erilaisista materiaaleista. Kissoille raapimispinnat ovat tärkeitä, ja esimerkiksi raapimispuu kotiin voi olla hyvä hankinta.

K-ryhmän myyntitilastojen mukaan koiralle ostetaan useimmiten pehmoleluja, erilaisia palloleluja ja vinkuvia lateksileluja. Lelun valintaan vaikuttaa esimerkiksi se, tuleeko lelu yhteisiin riehuleikkeihin pihalle vai kotiin turvalliseksi kaveriksi.

PRO-VINKIT ANTOI

Miia Montonen, lemmikinruokien tuotepäällikkö, Kesko

Lue lisää:

JULKAISTU   22.9.2024TEKSTI   Irene LaitilaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?