Miksi oma kyläkauppa on niin tärkeä?
Vietimme päivän Visuveden K-Marketissa ja kuulimme saman vastauksen yhä uudelleen.
Kevättalvisena pakkaspäivänä Visuveden kylä Ruoveden pohjoisosassa Pirkanmaalla näyttää parastaan. Pienelle saarelle rakennettu kylä kylpee auringon valossa ja kyläläiset hoitavat asioitaan tienoon ainoassa ruokakaupassa.
K-Market Visuvesi palvelee kylän viittäsataa asukasta ja kylää halkovalla kantatie 66:lla kulkevia ohikulkijoita sekä lähiseutujen työmatkalaisia. Järvimaisemia Visuvettä ympäröivillä Tarjannevedellä ja Vaskivedellä peittää vielä lumikerros ennen kunnon kevään saapumista.
Viime heinäkuussa täällä satoi kaatamalla, kun Visuveden K-Market-kauppias Aleksi Pulkkinen, 29, juhlisti kauppiasuransa yksivuotispäivää kaupan parkkipaikalla. Silti kyläläiset tulivat tervehtimään kauppiasta ja henkilökuntaa ja tapaamaan tuttuja makkaranpaiston merkeissä. Kauppa ja kaupan yhteiset tapahtumat tuovat eri-ikäiset kyläläiset yhteen ympäri vuoden.
Apteekkiasioilla liikkeellä
Tänään kauppaan on tullut piipahtamaan Anneli Leppänen, lähikaupan pitkäaikainen asiakas. Hän on aiemmin ollut töissä tällä paikalla sijainneessa kyläkaupassa ja kertoo, että menneinä vuosikymmeninä kylällä oli jopa neljä ruokakauppaa.
Anneli toivoo, että paikalliset asukkaat kävisivät ahkerasti lähikaupassaan, jotta se säilyisi omassa kylässä. Koska etäisyys isompien keskusten ruokakauppoihin on kylältä pitkä, kauppa on elintärkeä etenkin vanhemmille kylän asukkaille.
– Kaikilla ei ole autoa käytössään ja linja-autovuorot eivät aina sovi aikatauluihin, Anneli kertoo.
– Minä en lähde merta edemmäs kalaan ruoan takia, vaan käyn mielelläni ostamassa kaikki ostokset täältä.
Anneli hyödyntää myös apteekin palvelupistettä kyläkaupassa. Ruoveden apteekki avasi Visuveden kaupalle muutama vuosi sitten palvelupisteen, josta voi ostaa reseptivapaita tuotteita kuten flunssa- ja särkylääkkeitä. Kaupan työntekijä avaa lukollisen lääkekaapin ja myy asiakkaan pyytämän lääkevalmisteen muiden kauppaostosten tapaan.
Asiakas voi tilata kaupalle myös reseptilääkkeitä Ruoveden apteekista, joka toimittaa lääkkeen suljetussa pussukassa kaupalle noudettavaksi. Myös Anneli tilaa reseptilääkkeensä lähikauppaan. Hänestä on erityisen kätevää, kun kaikki apteekkiasiat voi hoitaa kaupassakäynnin yhteydessä.
Tutun myyjän huomassa
Kaupan työntekijä Merja Pekkanen palveli juuri äsken asiakkaita kassalla ja on sen jälkeen noussut kantamaan painavat muovikassit heidän autoonsa. Hän ottaa mielellään vastaan myös asiakkaiden ruokatilauksia puhelimitse.
– Ehdin aina vaihtaa muutaman sanan asiakkaiden kanssa, ja usein vieraammatkin kävijät innostuvat juttelemaan, Merja kertoo.
Pitkään kaupan alalla työskennellyt Merja tuli töihin Visuveden kyläkaupalle noin vuosi sitten. Hänen elämänpiirinsä yhdistyy vankasti kaupan ympärille muodostuneeseen kyläkeskukseen.
Merjan kodin keittiöstä tien toiselta puolelta näkee työpaikalle. Merja kertookin nauraen, että kaupassa tulee käytyä monta kertaa päivässä vapaapäivinäkin. Viereisellä tehtaalla rekka-auton kuljettajana työskentelevä puoliso poikkeaa usein aamuisin juomaan kupposen kaupan kahvipisteelle.
Kivenheiton päässä kaupalta on myös esikoulu ja alakoulu, jota perheen lapset ovat käyneet. Perheen nuorimmainen käy usein maanantaisin koulun jälkeen kaupalla kaverinsa kanssa ostamassa välipalaa.
Kyläkauppa onkin tärkeä paikka myös pienille asiakkaille. Merjan mukaan moni vanhempi laittaa lapsensa harjoittelemaan kaupassakäyntiä juuri tänne, kun kassalla on tuttu myyjä ja asiointi mutkatonta ja kiireetöntä.
Nyt ohitse kulkeva vakioasiakas huikkaa, että kesällä kaupan pihalle voisi laittaa kahvilan, johon tehtaan työntekijät voisivat istahtaa kahville. Kauppias Aleksi ja Merja alkavat heti pohtia, miten kahvilanpito voisi onnistua kesällä.
Huussikuiviketta ja uusia juomia
Aleksi on johtanut Visuveden K-Marketin lisäksi kahta muutakin kauppaa Ruoveden seudulla muutaman vuoden ajan. Aleksin mukaan jokaisella kaupalla on omanlaisensa asiakaskunta, ja Visuveden kyläkaupalla ihan omanlaisensa henki. Hän miettii tarkkaan, mitä ihmiset tarvitsevat ja toivovat kyläkaupaltaan.
– Olemme yrittäneet luoda asiakkaiden näköisen valikoiman, jotta kenenkään ei tarvitsisi välttämättä lähteä keskustaan parinkymmenen kilometrin päähän.
Suosituimpia ruokatavaroita ovat kevytmaito, banaani ja paistopisteen riisipiirakka, kesäisin paikallisten lähituottajien vihannekset ja kasvikset, Aleksi kertoo.
Myös käyttötavarapuolta kehitetään asiakkaiden lähtökohdista. Siksi tuulikaapissa on iso pino huussikuiviketta mökkiasukkaille ja hyllynpäädyssä lasinpesunestettä autoilijoille, myös kaasupullojen vaihtaminen onnistuu kaupassa. Pihassa on myös kierrätys- ja vesipiste.
Vaikka kyläkauppa on kooltaan pieni, Aleksi on aina kiinnostunut kasvattamaan valikoimaa. Siinä vaiheessa, kun myyntiin saa ottaa kahdeksanprosenttisia mietoja alkoholijuomia, Aleksi arvelee, että niillekin tilaa raivataan.
– Ottaisin mielelläni viinit valikoimaan, koska se palvelisi suoraan kylän asukkaita. Lähin Alko sijaitsee nimittäin sekin 20 kilometrin päässä.
Kun viininhakureissulla ostokset tehdään kauempana, oman kylän palvelut voivat siksi jäädä käyttämättä. Ja kuitenkin palvelut pysyvät pienemmillä paikkakunnilla vain niin kauan kuin niillä on käyttäjiä.
Oman kylän väki töihin
Helmikuu on kyläkaupan kuukausista hiljaisin. Kevättä kohden vilkastuu, kun kesäasukkaat palaavat lähiseudulle. Silloin kaupan asiakasmäärä kolminkertaistuu. Juhannuksena kauppa tilataan niin täyteen juomia ja grillattavaa kuin vain mahtuu.
Kaupan elämää vauhdittavat myös viereisen tehtaan järjestämät isommat kesätapahtumat. Viime kesänä Visuvedellä järjestettiin musiikkifestivaali ja tractor-pulling -kisat.
Kesällä neljän vakituisen työntekijän avuksi pestataan kesätyöntekijöitä. Aleksi pyrkii ottamaan töihin nuoria omalta kylältä, koska tietää kesätyöpaikkojen olevan kiven alla.
Hän ajatteleekin, että kyläkauppa ei ole vain ruokakauppa, vaan osa yhteisöä. Hän haluaa tehdä osansa kylän elinvoiman ja yhteishengen vaalimiseksi. Siksi kauppa on ollut sponsoroimassa ulkokuntosalilaitteita ja mukana monenlaisessa yhteistyössä kylän yhdistysten ja yrittäjien kanssa.
– On hienoa, että kylän toimijat tukevat toiminnallaan toisiaan ja että kylällä riittää monenlaista säpinää, Aleksi ja Merja pohtivat. Lähialueen yrittäjien tuotteet kuuluvatkin itseoikeutetusti kaupan valikoimaan.
Kylällä asuva Päivi Uitto on tuomassa kaupalle yrityksensä limonadeja. Visuveden juomatehdas -tuotemerkki on saanut nimensä sata vuotta sitten kylällä toimineelta olut- ja limsatehtaalta.
Uittoa ilahduttaa, että kotikylän väki voi ostaa oman kylän tuotteita omasta kyläkaupasta.
– On myös aivan parasta, että täällä on asiamiesposti ja voin kauppareissun yhteydessä lähettää ja vastaanottaa yrityksen paketteja, Päivi sanoo.
Kun kärryt loppuvat
Maitohyllyillä juuri asioimassa oleville kyläläisille Anita ja Jyrki Louhelalle Visuveden kauppa on merkittävä osa arkea. He korostavat, että kauppa pitää kylän elävänä.
– Oma kauppa apteekkeineen ja posteineen on kylän väelle todella tärkeä, koska etäisyys keskuksiin on pitkä. Täällä myös tapaa jatkuvasti tuttuja, Jyrki lisää.
– Koulun kevätjuhlien jälkeen moni päätyy kauppaan, ja vaikkapa presidentinvaaleissa äänestämisen jälkeen kohdattiin täällä, Anita kuvailee.
Kauppaa vastapäätä sijaitsevissa entisen pankin tiloissa kokoontuu tänään ikäihmisten kerho. Kun se päättyy, osallistujat saapuvat yhdessä ostoksille.
– Silloin on kauppa täynnä mummoja ja pappoja, ja kaikki ostoskärryt ovat käytössä. Sanonkin silloin mukana olevalle Annelille, että ota sinä käyttöösi tuo kaupan oma tasokärry, kun tiedät kaupan entisenä työntekijänä, miten sitä käytetään, Merja kertoo hymyillen kassalta.
Hangosta Nuorgamiin
K-ryhmällä on Suomessa kattava K-ruokakauppa-verkosto. Suurimmasta osasta Suomen kuntia löytyy K-ruokakauppa. Kauppaverkostossa on 1 200 K-ruokakauppaa Hangosta Nuorgamiin.
K-Marketeja on lähes 800, ja kaikki niistä ovat kiusaamisvapaita vyöhykkeitä.
Pienen paikkakunnan lähikaupat ovat usein palvelukeskuksia, joista löytyvät kauppapalveluiden lisäksi myös paketti- ja postipalvelut sekä joistakin myös apteekin palvelupiste.