Miksi-Pirkka: K-ryhmä vastaa
Mitä sinä haluaisit kysyä K-ryhmältä? Selvitimme vastaukset ajankohtaisiin kysymyksiin.
MIKSI kaupan hedelmissä on tarroja?
Esimerkiksi Pirkka-omenissa, -appelsiineissa ja -banaaneissa on tarrat, jotta ne erottuvat muista kaupan hedelmistä. Lähes kaikki Pirkka hedelmätarrat ovat kompostoituvia. Avokadoon ei ole löytynyt vielä kompostoituvaa tarraa, joka pysyisi hedelmän pinnassa riittävän hyvin.
Jo nyt osa K-ruokakaupoissa myytävistä hedelmistä merkitään tarrojen sijaan lasermerkillä. Lasermerkintä voi löytyä esimerkiksi luomuavokadon, -granaattiomenan tai -inkiväärin kuoren pinnasta. Näin hedelmiä ei tarvitse pakata kuluttajapakkauksiin tai tarroittaa erikseen.
Vastaajana Nanette Karttunen, osto- ja myyntipäällikkö, Kesko
MIKSI kerran sulatettua tuotetta ei saa pakastaa uudelleen?
Bakteerien toiminta alkaa heti ruoan sulaessa. Sulanut tuote, esimerkiksi pakastevihannekset, alkaa pilaantua tuoretuotetta nopeammin. Tämä johtuu siitä, että jääkiteet ovat rikkoneet vihannesten solurakennetta, jolloin bakteerit pääsevät helposti lisääntymään ja ruoan säilymisaika lyhenee. Jos uudelleen pakastat ja jälleen sulatat vihannekset, niiden säilymisaika lyhenee entisestään.
Pääsääntöisesti pakasteet on parasta sulattaa nopeasti esimerkiksi mikrossa ja käyttää saman tien. Kalan ja lihan sekä leivonnaisten kannattaa antaa sulaa hitaasti jääkaapissa. Hidas sulatus rikkoo vähemmän solurakennetta, ja näin tuote pitää sisältämänsä nesteen paremmin sisällä tai leivonnaisten osalta rakenteen paremmin kasassa.
Vastaajana Tuure Eskelinen, tuotelaatupäällikkö, Kesko
MILLÄ perusteella K-Ruokasovelluksen edut valikoituvat?
Osa viikoittain vaihtuvista OmaPlussa- eduista perustuu omaan ostohistoriaasi. Esimerkiksi jos ostat usein smoothieita, saat myös useammin etuja niistä. OmaPlussa-edut näkee K-Ruoka sovelluksesta, K-ruokakaupan alkuviikon sähköisestä asiakaskirjeestä ja Plussa.fi- tai K-Ruoka.fi-sivuilta kirjautumalla niihin sisään. K-Ruoka-sovelluksessa on myös henkilökohtainen OmaPlussa-mobiilietu, jonka arvo on jopa -40 %.
Vastaajana Toni Jarimo, johtaja, K-Plussa
MIKSI perunat ovat tummia sisältä?
Perunoiden sisällä sekä kuoren alla saattaa olla tummia laikkuja, jotka voivat johtua muun muassa vaihtelevista lämpötila- ja kosteusolosuhteista kasvukauden aikana, kasvitaudeista tai perunoissa varastoinnin aikana tapahtuneista muutoksista. Mikäli tumman kohdan voi poistaa kevyesti kuorimalla eikä peruna ole selvästi pehmeä, voi perunan käyttää.
Harmittavasti syvällä perunan sisällä olevia vikoja ei aina voi havaita perunan ulkopuolelta, ja näin perunapussissa voi silloin tällöin olla tummuneita perunoita.
Vastaajana Arja Martikainen, tuotelaatupäällikkö, Kesko
MITEN hyvin konetiskitablettien muovikääreet sulavat vai tuottavatko ne mikromuovia vesistöön?
Astianpesutablettien vesiliukoisten kääreiden materiaali on polyvinyylialkoholi, joka on vesiliukoista ja biohajoavaa. Kalvot voivat hajota eri nopeuksilla riippuen kalvon ominaisuuksista, kuten paksuudesta, tiheydestä ja hajoamisympäristöstä.
Polyvinyyliä valmistetaan etyleenikaasusta, jota muodostuu muun muassa banaanien kypsyessä, sekä etikkahaposta, jota laimennetaan kotona käytettäväksi etikaksi. Polyvinyylialkoholi on myös yleinen päällysteaine lääke- ja ravintolisäkapseleissa ja -tableteissa.
Vastaajana Timo Kivi, laatu- ja tuotekehityspäällikkö, Kesko
PITÄÄKÖ kaupan punnitustarra poistaa biopussista, jos sitä käyttää biojätepussina?
Punnitustarra kannattaa mahdollisuuksien mukaan poistaa ja lajitella kartonkipakkauksiin, koska kaikki punnitustarrat eivät ole vielä biohajoavia. Koska punnitustarran irrottaminen on hankalaa ilman, että biopussi repeytyy, tarra kannattaa kiinnittää kevyesti esimerkiksi biopussin sankaan.
EU:n pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen mukaan vuoden 2028 alusta punnitus- ja hedelmätarrojen tulee olla kompostoituvia. K-ryhmässä selvitetään mahdollisuutta siirtyä biohajoaviin tarroihin nopeammalla aikataululla.
Vastaajana Hanna Lehmuskoski, ympäristöpäällikkö, Kesko
MIKSI osa kaupoissa myytävistä hedelmistä on raakoja?
Koska osa hedelmistä kypsyy vielä poiminnan jälkeen, ne laitetaan myyntiin ennen kuin ne ovat aivan kypsiä. Tällaisia poimimisen jälkeen kypsyviä hedelmiä ovat muun muassa nektariinit, banaanit ja avokadot. Jos kaikki poimimisen jälkeen kypsyvät hedelmät myytäisiin täysin syöntikypsinä ja pehmeinä, osalla tuotteista olisi hyvin lyhyt myyntiaika kaupassa ja samoin lyhyt käyttöaika kotona. Myös hävikki saattaisi lisääntyä, sillä kypsä hedelmä on herkempi vaurioille kuin hieman kiinteämpi.
Vastaajana Nanette Karttunen, osto- ja myyntipäällikkö, Kesko
MITÄ tarkoittaa AB, joka mainitaan monien Pirkkajogurttien nimissä?
Jogurtin nimessä oleva AB tarkoittaa, että jogurttiin käytettävässä hapatteessa on mukana asidofilus- ja bifido-maitohappobakteereita. Kyseisiä maitohappobakteereita pidetään vatsaystävällisinä, mistä syystä niitä käytetään monien hapanmaitotuotteiden valmistuksessa.
Elävät viljelmät jogurtissa tai hapatetussa maidossa parantavat tuotteen laktoosin pilkkoutumista ihmisillä, joilla on laktoosin pilkkoutumiseen liittyviä vaikeuksia.
Vastaajana Laura Koponen, osto- ja myyntipäällikkö, Kesko
KYSY MEILTÄ!
Saamme jatkuvasti asiakaspalautetta ja pyydämme kysymyksiä asiakkailta esimerkiksi Pirkka-lehden lukijatutkimuksissa. Voit lähettää oman kysymyksesi K-ryhmälle: asiakaspalaute@kesko.fi