Näin suomalaiset säästävät energiaa
Energiakriisi havahdutti suomalaiset pohtimaan omaa sähkönkulutustaan. Sähkön säästäminen on tärkeää, mutta nyt kiinnostavat myös vihreämmät tavat tuottaa energiaa ihan itse.
Tulevaisuuden sähkömarkkinoita on vaikea ennustaa. Viime talven energiakriisi ja uhka sähkon riittävyydestä saivat monet miettimään, mitä nopeita toimia kotona voisi tehdä oman kulutuksen vähentämiseksi.
Seuraukset olivat konkreettisia. Esimerkiksi ilmalämpöpumppuja myytiin viime vuonna enemmän kuin koskaan ennen.
Energiakriisi sai suomalaiset havahtumaan siihen, kuinka tärkeää sähköntuotannon omavaraisuus on. Kriisi vauhditti myös vihreää siirtymää. Sen eteen on toki tehty töitä jo vuosia, ja viime vuonna esimerkiksi tuulivoimakapasiteetin määrä Suomessa kasvoi 75 prosenttia. Tuulella tuotetun sähkön osuus Suomen koko energiantuo-tannosta oli viime vuonna 14,1 prosenttia – tänä vuonna jo yli 18 prosenttia.
– Jo nyt yli puolet Suomessa tuotetusta sähköstä tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä, joiden saatavuus riippuu luonnonvoimien suotuisuudesta, valtion kestävään kehitykseen erikoistuneen Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.
MIKÄ HINTOJA HEILUTTAA?
Kun uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen kasvaa, samalla sähkön hinnan ennustaminen muuttuu vaikeammaksi.
Suur-Uskin mukaan hinnanvaihtelut vaikuttavat myös suomalaisten kiinnostukseen omaa energiantuotantoa kohtaan. Kun sähkö on halpaa, investointeja ei koeta tarpeellisiksi. Kun sähkön hinta nousee, esimerkiksi aurinkopaneelien kysyntä kasvaa.
Vaikka ihmisten halu säästää energiaa ja päivittää tuotantoratkaisuja olisi kova, isot investoinnit mietityttävät, eivätkä ole kaikille tässä ajassa edes mahdollisia.
– Pienikin omavaraisuus sähköntuotannossa olisi kuitenkin kannattavaa, sillä omaan käyttöön tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa veroja tai siirtomaksuja.
KULUTA VÄHEMMÄN
Tällä hetkellä päänvaivaa aiheuttaa monenlaisten sähkösopimusten kirjo.
– Hintojen heilahdellessa kannattaa panostaa omaan energiatehokkuuteen ja mahdollisuuksien mukaan myös sähköntuotantoon. Kulutuksen pienentyessä hinnankin merkitys pienenee. Tähän kaikkien kannattaisi pyrkiä, Suur-Uski kannustaa.
Viime talvi osoitti, että sähköä säästäviä ratkaisuja keksittiin, kun oli pakko. Joulukuussa suomalaisten sähkönkulutus oli 10 prosenttia pienempi kuin edellisvuonna.
– Alhainen kulutustaso on tärkeää myös huoltovarmuuden kannalta, jotta tuotanto pystyy vastaamaan tarpeeseen.
Omaa sähkönkäyttöä voi vähentää 5–10 prosenttia karsimalla turhaa kulutusta. Hinnan seuraaminen kuuluu jokaisen velvollisuuksiin, sillä hinta kertoo yleisestä energiantarpeesta. Kun sähkö on halpaa, siitä on ylituotantoa, ja kun sähkö on kallista, siitä on pulaa.
”Aurinkoenergiassa kiinnosti edullisuus”
RIIKKA SUOMINEN, SALO
”NELIHENKISEN PERHEEMME omakotitalon lämmitysmuotoina ovat suora sähkölämmitys, varaava takka ja ilmalämpöpumppu. Lämmitettävää pinta-alaa on yhteensä 248 m². Eniten energiaa kuluu talvella lämmitykseen.
KIINNOSTUIMME aurinkoenergian hyödyntämisestä taloudellisista syistä. Hankimme ensin 12 paneelia sillä ajatuksella, että voimme myöhemmin nostaa paneelien määrää, jos järjestelmä tuntuu toimivalta. Viime vuonna hankimmekin vielä kahdeksan paneelia lisää. Suurin investointi oli alkuasennus. Koko paketti maksoi noin 8 500 euroa.
SÄÄSTIMME SÄHKÖÄ jo ennen energiakriisiäkin. Laskimme huoneiden lämpötilaa ja käytämme varaavaa takkaa talvella päivittäin. Säästöä tulee myös pienistä jutuista, kuten siitä, ettei ulko-ovea pidetä turhaan auki pakkasella. Ennen hyödynsimme edullisempaa yösähköä, mutta nyt kodinkoneiden käyttö kannattaa ajoittaa aurinkoisiin hetkiin.
PANEELIT ALKAVAT tuottaa sähköä maaliskuussa. Kevät- ja kesäkuukausina niiden tuottama energia kattaa suuren osan kulutuksestamme. Kokonaissähkönkulutuksemme on noin 12 000 kWh vuodessa, kesäisin paneelien huipputuotto on 1 200 kWh kuukaudessa. Kesällä energiasta menee 60 % myyntiin ja 40 % omaan käyttöön. Kuukausittainen hyvitys sähkölaskussa on noin 20 euroa.”
”Aurinkovoimala sopii kerrostaloonkin”
JUHA KIRSI, AS. OY. HAAPALAHDENKATU 11, HELSINKI
”REMONTIN YHTEYDESSÄ kerrostalomme katolle asennettiin 33 aurinkopaneelia. Aurinkovoimalan asentaminen, eli uusiutuvan energiamuodon käyttöönottaminen, oli ympäristöteko. Kokemukset sen hyödyntämisestä olivat niin positiivisia, että taloyhtiö päätti kaksi vuotta sitten hankkia vielä 12 paneelia lisää. Laajennus onnistui helposti, sillä voimalaitos oli alun perin mitoitettu niin, että siihen tarvitsi vain hankkia lisää paneeleja.
ALUN PERIN innostus aurinkoenergiaan syntyi, kun taloyhtiölle tuli mahdollisuus osallistua pilottihankkeeseen. Hankkeessa testattiin hyvityslaskentamallin toimivuutta eli sitä, että osakkaat saavat aurinkopaneelien tuotosta hyvitystä omissa sähkölaskuissaan.
VIIME VUODEN tuottavin kuukausi oli toukokuu, jolloin paneelit tuottivat 2 000 kWh. Sydäntalvella tuotto oli noin 100 kWh. Nykyinen hyvityslaskentamalli antaa taloyhtiölle vapauden valita, miten ylijäävä energia jaetaan hyvitettäväksi kiinteistön ja asukkaiden kesken.
Talossamme noin 80 prosenttia tuotetusta sähköstä ohjataan kiinteistön kulutukseen, kuten porraskäytävien valaistukseen ja pesutupaan. Loput jää asukkaiden käyttöön hyvityslaskelmamenetelmällä, jossa hyvitys jaetaan osakkaiden omistamien osakkeiden mukaan. Tällä hetkellä hyvitys näkyy omalla kohdallani keskimäärin noin 9 prosenttia pienempänä sähkölaskuna. Eurojakin tärkeämpää on kuitenkin vihreän siirtymän edistäminen.”
”Mylly pyörii ja vesi lämpenee”
HEIKKI LANKOSKI, LEIPOMO- KAHVILA ULLAN PAKARI, RIIHIMÄKI
”ENNEN VANHAAN vilja jauhettiin aina vesi- tai tuulivoimalla. Kun yhdeksän vuotta sitten aloimme suunnitella uutta leipomoa Riihimäelle, keksimme, että meidänkin katollamme voisi olla pieni tuulimylly.
Halusimme teknisesti mahdollisimman yksinkertaisen ratkaisun, joten päädyimme kahteen tuuliturbiiniin. Ne pyörivät pienestäkin tuulenvireestä ja tuottavat sähköä ympäri vuoden.
PARHAIMMILLAAN TURBIINIT tuottavat vuodessa 4 000 kWh, mikä vastaa kolmen asukkaan asuttaman saunallisen rivitalokolmion vuosikulutusta. Määrä on pieni osa leipomon kokonaiskulutuksesta, mutta pienistä puroista syntyy iso muutos. Tuulesta saatu energia käytetään kiinteistön käyttöveden lämmitykseen.
TÄNÄ KESÄNÄ laajensimme aurinkovoimaan, ja nyt noin viidesosa vuosittaisesta sähköntarpeestamme tulee omista voimaloista. Aurinkoisena ja tuulisena kesäpäivänä emme ota sähköä valtakunnan verkosta enää ollenkaan. Itselleni on ollut iso yllätys, miten paljon taivaalta voi saada puhdasta energiaa. Lisäksi hyödynnämme leipomon hukkalämmöstä saadun energian kiinteistön lämmittämisessä.
Tuulimyllyissä on meille kuitenkin erityistä nostalgiaa, sillä myllytornin alaosassa olevalla vanhalla itävaltalaisella jauhomyllyllä voisimme periaatteessa jauhaa viljaa tuulivoimalla.”
OPTIMOI KULUTUS ÄLYKKÄÄSTI
Voit pienentää sähkölaskua hyödyntämällä erilaisia ohjaus-, ajastus- ja optimointiratkaisuja:
- Vaihda vanhat termostaatit ja sähköpatterit uusiin älykkäämpiin ohjattaviin malleihin.
- Hanki energiatehokas lämpöenergiantalteenottolaite eli massavaraaja ja varaa se täyteen edullisen sähkön aikana.
- Asenna lämminvesivaraajaan älyrele, joka kytkee varaajan päälle, kun sähkö on edullista.
- Etäohjattavalla älypistorasialla voi ohjata esimerkiksi kodin ulkovalaistusta tai muita laitteita, jotka eivät tarvitse jatkuvasti virtaa.
- Ajasta sähköauton lataus edullisemmille tunneille. Ajastuksen voi tehdä joko autosta tai latausasemasta.