Niksi-Pirkka sticker

Näin teet automatkastasi turvallisen

Lue asiantuntijan vinkit, miten huomioit muut liikkujat myös syyssateilla.

Syksyn sateiden saapuessa ja pienten koululaisten ilmestyessä katukuvaan on aika kerrata, miten teet automatkastasi turvallisen itsellesi ja muille liikkujille.

1. Autosi on ehjä ja huolettu

Autoissa on paljon matkustajien ja jalankulkijoiden turvallisuutta parantavia teknisiä ominaisuuksia. Niistä on kuitenkin hyötyä vain, kun ne toimivat. Auton ja sen varusteiden kunto ja toimivuus varmistetaan määräaikaishuollossa.

Auton jarrujen kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti myös huoltojen välissä. Koska iso osa sähköautolla tehtävistä jarrutuksista tapahtuu moottorin avustuksella, on jarrujen toimivuutta hyvä testata tekemällä välillä voimakkaampia jarrutuksia.

2. Autossasi on kunnolliset renkaat

Hyvät renkaat ovat auton hintaan nähden edullinen, mutta todennäköisesti tärkein ajoturvallisuuteen vaikuttava hankinta. Tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaine myös renkaanvaihtojen välissä.

Kulunut pinta ja väärä ilmanpaine heikentävät renkaiden pysähtymis- ja pito-ominaisuuksia. Varsinkin renkaiden vesiliirto-ominaisuudet heikkenevät huomattavasti renkaiden kuluessa. Älä koskaan aja renkaita ”loppuun” vaan vaihda ne uusiin ajoissa.

3. Sinulla on hyvä näkyvyys ulos autosta

Näkyyhän tuulilasista muutakin kuin oma kuvasi? Pidä tuulilasi puhtaana, täytä pissapojan säiliö ja vaihda huonokuntoiset pyyhkimet ajoissa uusiin. Muista puhdistaa auton lasit myös sisäpuolelta esimerkiksi ikkunanpesuaineella ja pehmeällä liinalla.

Huom! Kulunut ja naarmuuntunut tuulilasi haittaa näkyvyyttä myös puhtaana, joten se kannattaa vaihtaa uuteen.

4. Olet itse valmis matkaan

Auton rattiin kannattaa istua virkeänä ja levänneenä, ei väsyneenä ja vihaisena. Päihtyneenä autoa ei ajeta. Valmistaudu matkaan jo etukäteen. Aseta osoite valmiiksi navigaattoriin ja huolehdi matkustajien mukavuudesta jo ennen liikkeelle lähtöä. Näin voit keskittyä itse ajamiseen sen sijaan, että näpräät puhelinta ja toimit tirehtöörinä takapenkin sirkukselle.

5. Ajotapasi on ennakoiva

Tärkein turvallisuustekijä löytyy penkin ja ratin välistä. Mitkään turvavarusteet eivät korvaa ennakoivaa, fiksusti ajavaa kuljettajaa. Pidä riittävä turvaväli muihin autoihin, tarkkaile ympäristöäsi ja säädä ajonopeutesi sään, liikenteen ja muiden olosuhteiden mukaan.

Kaupunkiajossa hidasta nopeutta ajoissa ja valmistaudu pysähtymään esimerkiksi ennen suojatietä. Muista, että nopeuden alentaminen neljänneksellä puolittaa jarrutusmatkan.

PRO-VINKIT ANTOI

Henri Metsola, myyntipäällikkö, Volkswagen, K-Auto.

Lue lisää:

JULKAISTU   28.8.2024TEKSTI   Jarno PenttinenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?