Niksi-Pirkka sticker

Näin torjut ruokahävikkiä kotona

Mitä kaikkea suomalaiset tekevät pienentääkseen ruokahävikkiä? Kokosimme parhaat Pirkka-lehdessä julkaistut hävikkivinkit ja -niksit vuosien varrelta.

Kukaan ei halua heittää ruokaa roskiin, mutta moni joutuu sen tahtomattaan tekemään, kun ruoka vanhenee kaappeihin. Suomalaiskodeissa heitetään alun perin syömäkelpoista ruokaa pois noin 140 miljoonaa kiloa vuodessa, henkilöä kohden noin 25 kiloa. Ruokahävikin määrä vaihtelee paljon eri kotitalouksien välillä, mutta kotona syntyvä ruokahävikki verottaa suomalaisten lompakkoa keskimäärin hieman yli sadalla eurolla vuodessa. Luonnonvarakeskuksen laskelmien mukaan nelihenkisellä perheellä ruokahävikkiin kuluu vuodessa yli 400 euroa.

Tottahan toki ruokahävikkiä syntyy myös tuottajalla, teollisuudessa ja kaupassa, mutta eniten hävikkiä syntyy juuri kodeissa. Vuoden alussa tehdyn K-ryhmän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat vähentää ruokahävikkiä ostamalla punalaputettuja tuotteita. 95 prosenttia K-ruokakauppojen asiakkaista ostaa viimeistä käyttöajankohtaa lähestyviä punalaputettuja tuotteita usein tai toisinaan.

havikkinosto 1

Jos ruokaa joutuu heittämään pois, kaikki ruoan valmistamiseen käytetty energia ja työpanos valuu hukkaan. Luonnonvarakeskus muistuttaa, että ruoantuotannosta aiheutuneita kasvihuonekaasupäästöjä tulisi vähemmän, jos hyödyntäisimme tuotetun ruoan tarkemmin.

Suomalaiset ovat ennenkin käärineet hihansa ja korjanneet epäkohtia. Hävikkiä voi ehkäistä myös näillä Pirkassa julkaistuilla hävikkivinkeillä – kokeile ainakin!

  • Ylikypsän banaanin voi paloitella ja pakastaa. Sen voi käyttää jäisenä smoothieen, koska sokeripitoinen banaani ei jäädy kivikovaksi.

  • Läpinäkyvät säilytysrasiat auttavat huomaamaan, mitä jääkaapissa on. Luota parasta ennen -päiväysten ohella aisteihisi. Esimerkiksi päiväyksen perusteella ”vanhentunutta” juustoa tai maitoa voi yleensä hyvin käyttää, jos se ei tuoksu tai maistu oudolta.

  • Riisimuroista jää aina viidesosa käyttämättä, koska pussinpohjalla olevat murot ovat riisijauhon ja -murskan seassa. Ei hätää! Siivilöi loput murot ja ota jauhomurska talteen esimerkiksi leivontaa varten.

  • Vanhasta leivästä saa kätevästi lämpimiä voileipiä tai krutonkeja salaatin päälle. Toinen hävikkibravuuri on paistettu riisi, johon voi käyttää ylijääneet kasvikset. Paista joukkoon kananmunia.

  • Jäikö keitoista lientä? Älä kaada ylimääräistä lientä pois, vaan laita rasioihin ja pakkaseen. Saat helpon kastikkeen liemestä, kun suurustat sen. Esimerkiksi lihakeittoliemestä saat kastikkeen lihapullille, kalakeittoliemestä kalaruoille.

  • Tee monta ruoka-annosta kerralla ja laita ekstraannokset kylmään. Jos tortilloista jää yli texmex-kastiketta ja jauhelihaa, käytä ne seuraavana päivänä pastan lisukkeena.

  • Pidä jämäbuffetpäiviä, jolloin kaikilla perheenjäsenillä on lautasillaan eri ruokaa. Tai kokoa lounaaksi eri ruokien pienet loput jääkaapista. Näin saat lautasellesi hävikkitapasannoksia.

  • Jäikö avatusta viinipullosta osa juomatta? Pakasta ylijäämäviini 1–2 dl:n annoksina pakastepusseihin. Voit käyttää ne myöhemmin ruoanlaitossa tuomaan makua kokkailuihin.

  • Käyttämättä jääneestä sitruunasta saat loistavan jääkaapin raikastimen. Säilytä auki leikattua sitruunaa hyllyn perällä. Kun hedelmä kuivuu, leikkaa viikon-parin välein siihen uusi pinta. Voit käyttää kuivahtaneen sitruunan palan esim. tiskialtaan tai hanan kiillotukseen.

havikkinosto 2

Lue lisää:

JULKAISTU   12.3.2025TEKSTI   Pirkan toimitusKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?