Onnistut talviuinnissa, kun aloitat sen maltilla
Kiinnostaako talviuinti, mutta et ole uskaltautunut avantoon? Lajin aktiiviharrastajia on Suomessa jo noin 100 000, ja lisäksi yhä useampi uimari käy satunnaisesti kylmässä vedessä virkistäytymässä.
Talviuinnin suosion kasvuun on useita syitä. Säännöllinen talviuinti antaa tutkimusten mukaan mielihyvää ja vähentää stressiä. Laji sopii perusterveille. Sydänsairaiden ja astmaatikkojen kannattaa jutella lääkärille ennen pulahduksia, sillä hetkellinen kylmäaltistus voi kuormittaa sydäntä ja supistaa keuhkoputkia.
Hiljaa hyvä tulee
Aloita uusi harrastus rauhallisesti, jotta keho ja mieli ehtivät sopeutua kylmään. Lämmittele kroppaa ennen uintia ja tee vaikkapa pieni sauvakävely- tai hiihtolenkki. Suosi talviuintiin tarkoitettuja rantoja. Jos mahdollista, valitse uintipaikka, jossa on lämmin pukukoppi.
Kulje uintipaikalle varovasti ja laskeudu veteen portaita selkä edellä. Kastaudu aluksi vedessä nopeasti. Kylmä vesi voi aiheuttaa vaaratonta hengityksen salpautumista. Hengittele rauhallisesti: vedä ennen veteen menoa keuhkot täyteen ilmaa ja avantoon mennessä puhalla pitkään ulos. Nouse vedestä kiirehtimättä ja kiedo pyyhe tai kylpytakki ympärillesi.
Hyvät varusteet lisäävät mukavuutta
Tarvitset uikkarin ja pyyhkeen sekä pipon, jotta lämpö ei katoa pään kautta kylmässä vedessä. Uimatossuja ja -hanskoja suositellaan, kun veden lämpötila menee alle 10 asteen.
Muista jälkihoito
Lämmin suihku ja sauna auttavat kehoa lämpenemään. Pukeudu kerroksittain: laita alle lämmin kerrasto ja päälle fleece- tai villapaita. Juo reilusti vettä tai lämmintä juomaa. Uimakengän neljä tärkeintä ominaisuutta:
- Neopreeni lämmittää jalkoja kastuessaankin.
- Kengän saa napakasti kiinni, jottei sinne pääse vettä. Tarrakiinnitys helpottaa kengän pukemista ja riisumista.
- Kenkä kuivuu nopeasti. Paksu verkkomateriaali päästää veden kengästä ulos.
- Kengän pohja on riittävän paksu ja pitävä. Kumikitkapohja ehkäisee liukastumista jäisellä alustalla.