Osa hyvän ketjua
Kun etiketissä lukee ”Valmistusmaa: Suomi”, jossain rinnan paikkeilla alkaa tuntua hyvältä, kertoo Ari Akseli pääkirjoituksessaan.
MINULLA ON TAPANA tutkia tuotteiden etikettejä kaupassa käydessäni. Aina, kun etiketissä lukee ”Valmistusmaa: Suomi”, jossain rinnan paikkeilla alkaa tuntua hyvältä. Ja jos kyseessä on Pirkka-tuote, alkaa oikein lämmittää, kun etiketissä on tieto tutusta valmistuspaikkakunnasta.
”Turenki” jäätelöpaketin kyljessä tuo minulle mieleen Johannan, jonka kanssa on kehitetty biojätettä ja -kaasua hyödyntävä malli jätskin tuotantoon. ”Lahti” olutpullon kyljessä nostaa ajatuksiin Hannelen, joka käytännössä pyörittää pienpanimoa ison panimon sisällä. ”Turku” leipäpaketin kyljessä taas muistuttaa Juhasta, joka ei ikinä tingi laadusta eikä mausta.
NÄMÄ IHMISET ja heidän kollegansa minä haluaisin pitää töissä vastedeskin. Suomea kiertäessäni olen nähnyt sellaista taitoa, innostusta ja ammattiylpeyttä, että tekee mieli ottaa hattu päästä. Voin kuitenkin tehdä jotain vielä parempaa: voin jatkossakin valita kaupasta heidän tekemiään tuotteita.
Etiketin tutkiminen onkin itse asiassa aika merkittävä teko.
Suomalaisen Työn Liitto on laskenut, että jos jokainen suomalainen ostaisi 10 eurolla kuussa enemmän kotimaisia tuotteita, se loisi Suomeen 10 000 työpaikkaa. Kauppareissulla hankitut suomalaiset sukat ja lähileipomon leipä ovat teko suomalaisten työpaikkojen puolesta.
SUOMALAISEN TYÖN liiton ja K-ryhmän toukokuussa startannut kampanja kannustaa suosimaan suomalaista entistäkin vahvemmin. Tässä ajassa sillä on merkitystä enemmän kuin pitkään aikaan. ”Ole osa hyvän ketjua – Osta työtä Suomeen” -kampanja muistuttaa meitä kaikkia siitä, mikä valta meillä kuluttajina on.
Etiketin tutkiminen onkin itse asiassa aika merkittävä teko.
Kuka hän on
Ari Akseli, K-ryhmän päivittäistavarakaupan toimialajohtaja
Ammattietu, jonka muistan
Opin aikoinaan Turengissa, kuinka hyvältä jäätelö voi maistua valmistusvaiheessa.
Tulevaisuudessa toivon
Että suomalaisten elintarvikkeiden asema vahvistuu entisestään.