Niksi-Pirkka sticker

“Otan joka päivä lyhyet päiväunet” — Näin ylläpidät hyvinvointia

Viisi suomalaista kertoo, miten he pitävät huolta jaksamisestaan. Toimivatko nämä vinkit arjessasi?


Aloita uusi harrastus

KRISTIINA REPO, 50, HELSINKI PI4 24 hyotyjuttu kristiina ”NUORUUDESSANI EI ollut kovin yleistä, että tytöt harrastivat joukkueurheilua. Olen päässyt kurkistamaan paremmin joukkueurheilun maailmaan vasta omien lasteni myötä. On ollut mahtavaa nähdä, millainen yhteisö joukkueen ympärille parhaimmillaan muodostuu.

Kaksi vuotta sitten lähdin itsekin kokeilemaan pelaamista aloittelijanaisten koripallojoukkueeseen. Innostuin lajista välittömästi. Ryhmämme koostuu eri-ikäisistä naisista, ja treenaamme kerran viikossa valmentajan johdolla.

Uusi harrastus on tuonut elämääni paljon hyvää energiaa. Pallon perässä juostessa arjen murheet unohtuvat. Lisäksi olen saanut joukkueesta uusia ystäviä, joiden kanssa vietämme aikaa niin pelikentillä kuin niiden ulkopuolella.”


Etsi päiviin hengähdystaukoja

ESSI RÖNNHOLM, 41, VAASA PI4 24 hyotyjuttu essi R ”ARKEMME ON melkoinen palapeli. Kaikki kolme lastamme harrastavat useamman kerran viikossa, joten kuljetuksiin kuluu paljon aikaa. Etätyömahdollisuus pelastaa niinä päivinä, kun tiedän, että ulko-ovesta on lähdettävä kuskaamaan tasan kello viisi. Myös kokkausrumba on meillä aikamoinen urakka.

Jotta jaksan kaiken tämän, pyrin ottamaan omia palautumishetkiä arjen kiireiden keskellä. Aloitin muutama vuosi sitten joogan ja meditoinnin. Käyn sunnuntai-iltaisin ohjatulla joogatunnilla, siitä on tullut ihana tapa päättää viikko. Meditoin kotona muutaman kerran viikossa netistä löytyvien videoiden avulla. Meditaatiohetken ei tarvitse olla pitkä, vartti riittää. Tästä on muodostunut aivan loistava tapa nollata pää hetkeksi kiireiden keskellä.”


Vaali ystävyyssuhteita

MATTI JUNNINEN 55, HÄMEENLINNA PI4 24 hyotyjuttu mattijuntunen ”OLEN AMMATILTANI luokanopettaja, ja yksi hyvinvointini kulmakivistä on se, että saan valtavasti energiaa luokkahuoneessa käydyistä keskusteluista. Koska vietämme töissä niin ison osan arjesta, on tärkeää, että siellä viihdytään.

Aikuiset lapsemme lensivät pesästä muutama vuosi sitten, joten arjessa on nyt paljon enemmän omaa aikaa. Yksi tärkeimmistä harrastuksistani on kalastus. Siinä yhdistyy monta hyvää asiaa, kuten ajan viettäminen luonnossa sekä joskus myös kelpo saalis. Parasta kalastaminen on kavereiden seurassa. Se on mukavaa yhteistä tekemistä, jonka lomassa tulee vaihdettua kuulumiset – eikä silloin vietetä aikaa puhelimella.

Jos jotain olen tähän ikään mennessä oppinut, niin sen, että ystävyyssuhteet ovat tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Niitä todella kannattaa vaalia.”


Valitse vähän paremmin

OTTO JÄRVINEN, 32, HELSINKI PI4 24 hyotyjuttu otto ”NÄIN TOIMISTOTYÖLÄISENÄ pyrin kiinnittämään huomiota siihen, ettei päivään tule liikaa istumista. Vannon hyötyliikunnan nimeen: kävelen lähes joka paikkaan kesät ja talvet. Askeleita kertyy mittariin päivässä noin 15 000. Otan joka päivä myös lyhyet päiväunet. Se on kiva oma hetki, josta saa virtaa loppupäiväksi.

Pyrin välttämään napostelua ja syön muutaman kunnon aterian päivässä. En seuraa mitään erityistä ruokavaliota, mutta yritän tehdä arjessa sellaisia valintoja, jotka tuovat minulle paremman olon. Valitsen esimerkiksi aina ruisleivän vaalean leivän sijaan ja virvoitusjuomista otan sokerittoman vaihtoehdon. Jälkiruokiakaan en juuri harrasta, niistä tulee minulle vain huono olo.”


Pyhitä aikaa yhdessä syömiselle

RAIJA SEILONEN, 65, HELSINKI PI4 24 hyotyjuttu raija ”ELÄKKEELLE SIIRTYMISEN myötä olen huomannut, miten mukavaa on, kun aikaa on enemmän. Meillä on puolisoni kanssa paljon yhteisiä harrastuksia. Käymme muun muassa uimassa ja erilaisissa kulttuuritapahtumissa. Tiistait ovat lempipäiviäni, sillä silloin minulla on kuoroharjoitukset. Saan valtavasti iloa laulamisesta.

Arjessa pidän kiinni siitä, että syömme aina yhdessä. Nautimme puolisoni kanssa aamupuuron itse poimittujen marjojen kera ja luemme päivän lehden. Myös lounashetki rauhoitetaan keskustelemiselle, silloin ei edes vastata puhelimeen. Pyrimme syömään pääosin terveellisesti, mutta emme ole ehdottomia minkään suhteen. Yksi selkeä ero entiseen on se, että olemme vähentäneet punaisen lihan syömistä. On mukava huomata, että kasvisvaihtoehtoja on tarjolla ihan eri tavalla kuin 10 vuotta sitten.”


TIESITKÖ?

K-Ruoka-sovelluksen uuden ominaisuuden avulla voit asettaa itsellesi tavoitteita sille, kuinka terveellisen ravinnon suositukset toteutuvat K-ruokakaupoista tehdyissä ostoksissasi.

Lue lisää:

JULKAISTU   25.3.2024TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Getty Images ja haastateltavat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?