Pieni suuri teko: ”Jokaiselle on olemassa työpaikka, missä omat vahvuudet pääsevät käyttöön”
- Se oli onnellinen tunne, kun vihdoin lykästi. Olen useampaan otteeseen työkokeilussa tottunut siihen, että muutaman kuukauden jälkeen vain lopetetaan, kuvaa Valtteri Koponen. Autismikirjolla oleva Koponen sai Vantaan K-Supermarket Honkatorilta pitkään haaveilemansa ensimmäisen vakituisen työpaikan.
Vuoden 2022 lopussa K-Supermarket Honkatorin kauppias Leena Tolonen sai puhelun Koposen työvalmentajalta, joka tarjosi Koposta työkokeiluun. Merkonomin koulutuksen käynyt Koponen oli ehtinyt valmistuttuaan kerätä työkokemusta useasta työkokeilupaikasta.
– Valtterilla oli jo aika paljon kaupan alan kokemusta, mutta hän ei ollut vielä löytynyt omaa paikkaa, mihin olisi saanut jäädä. Meille mahtui sillä hetkellä yksi työkokeilija, joten otimme Valtterin meille.
Koponen aloitti tammikuussa 2023 kolmen kuukauden työkokeilun K-Supermarket Honkatorilla, ja nähtyään hänen motivaationsa ja innostuksensa, kauppias palkkasi Koposen kokeilun jälkeen vakituiseen työsuhteeseen.
Valtterin päätyönä kassatyö
Koponen on työskennellyt nyt vuoden vakituisena osa-aikaisena työntekijänä K-Supermarket Honkatorilla. Kauppias saa Koposen työllistämiseen Työ- ja elinkeinotoimiston myöntämää työolosuhteiden järjestelytukea. Koponen työskentelee pääasiassa kassalla ja tekee lisäksi hyllytystöitä, yhteensä 30 tuntia viikossa.
– Valtterilta sujuu erinomaisesti monet työt, jotka kuuluvat meidän jokapäiväisiin tehtäviimme. Esimerkiksi kassalla työhön kuuluu peruskassatyön lisäksi muun muassa paketti- ja Veikkaus-palvelut, Tolonen kertoo.
– Työssäni pidän ehkä eniten päiväysten katsomisesta. Se on juuri sopivan yksinkertaista, muttei ei liian yksinkertaista, kertoo Koponen.
Koposella on aina työvuoron ajan nimetty ohjaaja tukemassa töiden kulkua. Yleensä ohjaajana toimii kaupan vuorovastaava. Valtteri työskentelee kaupan välivuorossa, jolloin kaupalla on enemmän työkavereita paikalla.
– Valtteri tarvitsee tukea muuttuviin tilanteisiin. Jos vaikka tulee erikoisia ongelmatilanteita kassalla, niin silloin hän pyytää apua, kauppias kertoo.
Autismikirjon piirteet ovat monimuotoisia ja vaihtelevat merkittävästi yksilöittäin. Koponen arvostaa täsmällisyyttä, tarkkuutta ja toistuvaa arkea, mitkä ovat yleisiä piirteitä monilla autismikirjon ihmisillä.
– Olen aina ajoissa paikalla ja hyllyttämäni tuotteet ovat aina oikeilla paikoillaan, Koponen kuvaa vahvuuksiaan.
– Valtteri myös noudattaa sovittuja sääntöjä ja on rauhallinen, kauppias lisää.
Yrittäminen palkitaan
Autismiliiton mukaan vain 25–30 prosenttia autismikirjon aikuisista on eri tavoin työelämässä mukana. Koponen kertoo myös oman työllistymisensä sisältäneen ylä- ja alamäkiä. Hän iloitsee siitä, että pitkäjänteinen työ palkittiin lopulta.
– Vaikka ihmisillä olisi mitä rajoitteita, kuten ADHD, amputoitu käsi tai kehitysvamma, kaikki voivat työllistyä, jos vain yrittää tarpeeksi. Ei kannata missään tapauksessa luovuttaa, Koponen kannustaa.
Kauppiaalle Koposen palkkaaminen on vahvistanut, että kauppa on erinomainen työpaikka myös erityisryhmille. Päivän kulun saa muokattua varsin rutiininomaiseksi ja hyvä työyhteisö tukee erityistilanteiden varalla.
– Jokaiselle on se oma paikkaansa työyhteisössä ja kun sen löytää, niin hänet saa loistamaan. Aion jatkossakin ottaa muita Valtterin kaltaisia meille töihin ja kannustan kaikkia ehdottomasti samaan.
*Antti ja Leena Tolonen ovat toimineet K-Supermarket Honkatorin kauppiaana Vantaalla vuodesta 2018. Kauppiasuransa he aloittivat Helsingin Neste K Laajasalon kauppiaana vuonna 2010. He ovat toimineet myös K-Market Aurinkolahden ja K-Market Rastilan kauppiaana Helsingissä. *