Särki ui salaattiin ja pastaan
Roskakalana pidetyn särjen jalostaminen osoittautui menestykseksi. Tunnetko sinä jo Päijänteestä nostetut särjet ja niistä tehdyt Järki Särki -tuotteet?
”TALVELLA 2013 PÄIJÄNTEELLÄ oli hyvät jäät, ja kalastimme mieheni Arin kanssa omaan tarpeeseen katiskoilla. Särkeä tuli paljon. Pohdimme, miksei sitä hyödynnetä enemmän, kun se on niin hyvää – siinä olisi niin paljon järkeä. Sanoin jo silloin, että jos teemme tuotteen, sen nimeksi tulee Järki-Särki.
Aluksi ihmiset ihmettelivät, että oikeastiko aiotte särkeä jalostaa. Roskakalan maine oli niin tiukassa. Mekin olimme epävarmoja, suostuuko kukaan ostamaan tuotteitamme.
Veimme ensimmäiset purkit vuoden 2015 lopulla paikalliseen Korpilahden K-kauppaan. Siitä tuli pikku hitti: ihmiset ostivat purkkeja joululahjaksi ja veivät muualle tuliaisiksi. Niitä piti toimittaa nopeasti lisää.
Ruotojen takia särkeä on hankala valmistaa kotioloissa, mutta valmiita tuotteita voi syödä leivän päällä sellaisenaan tai käyttää ruoanlaitossa. Ne sopivat tosi hyvin esimerkiksi italialaisiin ruokiin.
KEHITTELIN TOMAATTISEN SÄILYKKEEN alun perin omaan käyttöön kääntämällä Google-käännöksen avulla ranskalaisia kalasäilykereseptejä.
Halusimme mahdollisimman hyvät raaka-aineet: rypsiöljy tulee Myssyfarmilta Pöytyältä ja tomaatti Italiasta suoraan luomuviljelijältä. Särkeä kalastetaan talvella jään alta, keväällä rysillä avovedestä ja vesien kylmetessä nuotalla.
Särjen kalastus on lisätuloa kalastajille ja hyväksi vesistöille. Ilmastoruoasta puhutaan paljon, ja särkeä ei kenenkään tarvitse kasvattaa. Tänä vuonna kevätmessuilla huomasin, että roskakalapuhe on vähentynyt. Ihmiset alkavat ymmärtää, että särki on ruokakala siinä missä muutkin, se voi olla kotimainen vastine tonnikalalle.
Olemme tuottaneet hunajaa pitkään, ja hunajammekin on pidetty tuote, mutta ei siitä ole koskaan tullut näin paljon hyvää palautetta. Palautteen määrä on ollut vähän hämmentävääkin.
Juuri joku kirjoitti, että on tolkuttoman hienoa, että olette luoneet tällaisen tuotteen kuluttajille.”
Marja Komppa, Järki Särki