Niksi-Pirkka sticker

Tuhat ja yksi syytä suosia suomalaista ruokaa

Lue asiantuntijan vinkit, miksi ja miten kannattaa hyödyntää kotimaisten kasvisten sesongit.

Satokausi on nyt parhaimmillaan Suomessa, ja ruokakauppojen heviosastot ovat täynnä kotimaista tuoreutta ja väriä: juureksia, vihanneksia, omenoita, sieniä ja marjoja.

– Moni suomalainen suosii kaupassa kotimaisia kasviksia etenkin silloin, kun ne ovat sesongissa. Ja hyvä niin, sillä silloin ne ovat maukkaimmillaan, sanoo Leena Korkalainen, joka toimii Keskon laatu- ja tuotekehitysyksikön ruoka-asiantuntijana.

Satokausien mukaan ostaminen on Korkalaisen mukaan myös ilmastoteko.

– Sesonkikasvisten matkakauppaan on usein lyhyt, ja niiden hyödyntäminen vähentää kauempaa tuotujen kasvisten tarvetta, Korkalainen sanoo.

Kotimaisten satokausikasvisten suosiminen auttaa yleensä pitämään myös ruokakulut kurissa, sillä sesonkeina niiden hinnat ovat edullisimmillaan ja niitä on usein tarjouksessa.

– Monia juureksia, kuten porkkanaa, saa ujutettua vähän nahistuneinakin moneen ruokaan, kuten keittoihin, sämpylöihin ja kakkuun. Ja marjoja, sieniä ja esikypsennettyjä kasviksia on kätevä pakastaa, Korkalainen sanoo.

K-ruokakaupoissa myydystä ruoasta lähes 80 prosenttia on kotimaista, ja K-ruokakaupoilla on Suomen suurin paikallisten tuotteiden valikoima, yhteensä 50 000–60 000 lähituotetta.

Suomalaisen ruoan suosiminen vahvistaa Korkalaisen mukaan myös ruokaperinteitämme ja tukee kotimaista ruoantuotantoa.

– Kotimaisten tuottajien suosiminen tukee tuottajien elinkeinoa ja koko kotimaista ruokaketjua sekä lisää työpaikkoja, Korkalainen sanoo.

Lue lisää:

JULKAISTU   26.8.2024KUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?