Vinkit kuumaan grillikauteen
Asiantuntijan vinkeillä valitset, varustat ja huollat grillisi oikein.
1. Minkä kokoinen grilli sopisi minulle?
Sopivan grillin valitseminen alkaa tarpeiden arvioinnista. Ensin kannattaa miettiä, kuinka monelle haluaa grillata tai onko toiveissa vaikkapa järjestää isompia grillijuhlia. Kolmen polttimen grillillä saa helposti grillattua ruoat 4–6 hengelle. Jos syöjiä on yli kymmenen, isommalla grillillä ruoka valmistuu nopeammin.
Lisäksi kannattaa miettiä, grillaileeko mieluiten kotipihalla, parvekkeella, retkellä tai vaikkapa matkailuvaunun edustalla? Jokaiseen käyttötarkoitukseen löytyy paras vaihtoehto. Esimerkiksi matkailukäyttöön sopii parhaiten kannettava kahden polttimen kaasugrilli.
Millaisia grillejä on tarjolla?
Grilliä valitessa kannattaa miettiä grillaustottumuksia: miten ja millaista ruokaa haluat grillissä valmistaa?
Lihan grillaaminen vaatii grilliltä enemmän tehoja kuin kasvisten kypsentäminen. Jos haaveilet paksuista pihveistä ja mehukkaista ribseistä, valitse hiili- tai kaasugrilli. Makkaroiden ja kasvisten grillaukseen riittää kevyempi sähkögrillikin.
Hiili- ja pellettigrillit soveltuvat erityisen hyvin hitaampaan grillaamiseen. Jos toiveenasi on grillata savun hienostuneista aromeista nautiskellen, hiiligrilleistä keraaminen ja japanilaisvaikutteinen kamado- grilli on loistava valinta. Savustusta varten kannattaa valita savustusgrilli tai grilliin laitettava erillinen savustusboksi.
3. Miten grilli huolletaan?
Grillin säännöllinen huoltaminen on tärkeää grillin eliniän ja käyttöturvallisuuden vuoksi. Grillin mukana tulleet huolto-ohjeet kannattaa lukea, ja niitä on hyvä noudattaa. Jokaisen käytön päätteeksi grillausala, eli se kohta, jossa ruoka on ollut, puhdistetaan ohjeiden mukaisesti. Näin grilli on heti käyttövalmiina seuraavaa kertaa varten.
Huoltamista varten on hyvä hankkia omaan grilliin sopivat tarvikkeet ja sille parhaiten soveltuvat puhdistusaineet.
4. Miten grillin käyttöikää voi pidentää?
Pidennät grillin käyttöikää huolehtimalla käytössä kuluvien osien säännöllisestä vaihtamisesta. Kaasugrilleissä nopeimmin käytössä kuluvat lämmönjakopellit, rasvapellit ja putkipolttimet.
Pituussäädettävät varaosat sopivat monenlaisiin grillimalleihin. Lisäksi varaosina voi hankkia lämpömittareita, pyöriä, kahvoja ja grillin kansia, joiden vaihtamisen voi hoitaa itsekin. Joitain malleja voi myös uudistaa hankkimalla esimerkiksi sähkömoottorilla toimivan varraspyörittimen, pizzakiven, parilan tai padan.
5. Mitkä ovat kesän grillaustrendit?
Perinteinen kaasugrilli on edelleen grilleistä suosituin. Erilaiset mallit eroavat toisistaan materiaalien ja polttimien lukumäärän eli tehon ja koon osalta.
Grillaustrendeissä nousussa ovat parilagrillit sekä pellettigrillaaminen. Parilagrillaamisen juuret ovat katuruoan tyyppisessä ruoanlaitossa. Esimerkiksi suosittujen litistettyjen smash burgerien valmistamiseen parilagrilli on loistava valinta.
Monissa kaasugrilleissä on umpiparila valmiina, tai sen voi hankkia lisävarusteena. Pellettigrillaamisessa yhdistyy houkuttelevasti kaasugrillauksen helppous sekä hiiligrillauksen aromi ja tasainen lopputulos.
PRO-VINKIT ANTOI tuotepäällikkö Panu Kiukkonen K-Raudasta.