9 vinkkiä biojätteen kierrätykseen
Biojätteen kerääminen kannattaa! Ruokajätettä voi kerätä monenlaisiin pusseihin, ja hajuhaittoja voi ehkäistä muutamalla niksillä.
1. Biojätepusseja on monenlaisia
Biojätteet voi pakata mihin tahansa maatuvaan materiaaliin: sanomalehteen, biohajoavaan muovipussiin, paperipussiin tai paperiseen kirjekuoreen (ilman muovista ikkunaa). Myös kartonki, jossa ei ole muovipintaa, sopii hyvin. Tällainen voi olla esimerkiksi muropaketti, maitopurkissa puolestaan on muovipinta.
Biojätteitä ei saa viedä keräysastiaan irrallisena. Omaan kompostiin ne voi toki nakata irtonaisina.
2. Hyödynnä paperipussit
Bioroskiksena toimivat kaikki paperipussit. Säästä siis kaikki ylimääräiset leipäpussit, karkkipussit ja jauhopussit, niin sinun ei tarvitse turhaan ostaa erillisiä biopusseja. Mitoita biopussi kertyvän jätteen mukaan: pienemmälle jätemäärälle riittää vaikkapa iso kirjekuori.
Pakkaa kaupassa kaikki hedelmät ja vihannekset joko biohajoavaan pussiin tai paperipussiin, niin saat samalla valmiiksi myös roskapussin. Muista myös muiden elintarvikepakkausten oikea kierrätys!
3. Vältä bioroskiksen hajuhaitat!
Bioroskat alkavat helposti haista! Parhaiten vältät lemun viemällä roskapussin jäteastiaan mahdollisimman usein, esimerkiksi parin päivän välein. Hajuhaittoja voi vähentää myös valuttamalla biojätteistä ylimääräiset nesteet pois. Suodatinpussin kahvinporoineen voi jättää pöydälle hetkeksi kuivumaan, samoin hedelmien kuoret. Roskapussin pohjalle voi laittaa sanomalehteä tai kananmunien kennoa silputtuna ylimääräisiä nesteitä imemään.
4. Öljyt eivät kuulu biojäteastiaan
Biojätteeseen laitetaan kaikki eloperäinen kiinteä aines. Se tarkoittaa, ettei roskikseen kuulu esimerkiksi keitot ja varsinkaan ruokaöljyt. Suuria määriä öljyjä tai nestemäisiä ruokia ei saa heittää myöskään viemäriin, sillä ne voivat aiheuttaa viemäritukoksia sekä houkutella rottia.
Ylimääräisen paistoöljyn voi valuttaa vaikkapa tyhjään maitopurkkiin, sulkea teipillä ja kiikuttaa sekajätteeseen. Joulukinkun rasvan voi myös kiikuttaa sille varattuun keräyspisteeseen.
5. Kuuluvatko paperit biojätteeseen?
Kaikki pehmeät paperit, kuten talous- ja vessapaperit sekä servietit voi laittaa biojätteeseen. Ne toki voi hyvin laittaa myös sekajätteeseen, sillä ne palavat helposti. Muutama paperi biojätteen joukossa voi auttaa imeyttämään ylimääräisiä nesteitä.
6. Kuoria voi työntää myös kukkamultaan
Hedelmien ja kananmunien kuoria voi työntää myös kukkamullan joukkoon pieniä määriä. Muista kuitenkin hienontaa ne pieneksi, jotta maatuminen ei kestä turhan kauan!
7. Möyhi ja huolla kompostia
Jos sinulla on oma kotikomposti, muista möyhiä sitä säännöllisesti. Jos komposti ei välillä saa happea, se ei toimi.
Talvella kompostia uhkaa jäätyminen. Jos jäätä alkaa ilmestyä, älä kaada joukkoon kuumaa vettä sellaisenaan, vaan lisää päälle esimerkiksi lunta. Pikakeinona sulattamiseen voi käyttää kuumalla vedellä täytettyjä muovipusseja tai kuumaa vettä sisältävän kanisterin.
8. Vähennä ruokahävikkiä
Paras tapa pienentää biojätteen määrää, on ostaa harkiten ja hyödyntää kaikki ruokatarpeet niin hyvin kuin mahdollista. Suomalaiset heittävät ruokaa roskiin jopa 25 miljoonaa kiloa vuodessa. Yhtä ihmistä kohden se on noin 24 kiloa vuodessa.
Syö siis helposti pilaantuvat ruoat ensin, tarkista jääkaappisi tilanne ennen kauppaan lähtöä ja pakasta tähteeksi jääneet ruoat.
9. Biojätteen kerääminen kannattaa
Suomessa kerätystä biojätteestä tehdään uusiutuvaa energiaa – eli sähköä ja lämpöä – biokaasun muodossa sekä multaa. Lajitellusta biojätteestä kerätään talteen myös ravinteita, kuten typpeä ja fosforia.
Biojäte on tärkeää kerätä erikseen. Sekajätteen joukossa oleva kostea biojäte hidastaa ja huonontaa palamisprosessia. Kostea jäte ei tuota palaessaan yhtä tehokkaasti energiaa, ja se voi aiheuttaa myös korroosiota eli syöpymistä jätteenpolton laitteissa.
>> Tutustu kompostoreiden valikoimaan