Älä hötkyile kesärenkaiden vaihdossa
Vasta lumien ja yöpakkasten jälkeen on suvikumien aika. Tarkista tämä viiden kohdan lista ennen renkaanvaihtoa, jotta turvallisuus ei vaarannu.
1. Varaudu vaihtamaan renkaat huhtikuussa
Tieliikennelain uudistus muutti oleellisesti auton rengastusmääräyksiä vuonna 2020. Talvirenkaiden käyttöaika laajeni, eli niitä tulee pitää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos kelit niin vaativat. Suomalaiset ovat fiksuina pitäytyneet perinteisissä renkaanvaihtoajoissa, joten talvella ei luistella kesärenkailla. Oikea aika suvikumeille on vasta lumien sulettua ja yöpakkasten hellitettyä. Vaihtoa voi yleensä alkaa harkita huhtikuun alkupuolella, mutta ota huomioon keliolo suhteet alueilla, joilla liikut.
2. Tarkasta kumien kunto
Lain mukaan kesärenkaiden pääurien syvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä. Turvallisuussyistä rengas kannattaa kuitenkin uusia, kun urasyvyys painuu alle 4 millin. Renkaiden urasyvyyden voi mitata vaikkapa kahden euron kolikolla renkaan pääurista. Jos kolikon krominvärinen reunus jää näkyviin urasta, renkaan urasyvyys on alle 4 milliä.
Myös renkaan ikä vaikuttaa ajoturvallisuuteen. Kumiseoksen ominaisuudet muuttuvat renkaan vanhetessa, joten yli 6-vuotias rengas joutaa jo vaihtoon. Autonrenkaan valmistusajan voi tarkistaa renkaan kylkeen tehdystä DOT-merkinnästä: nelinumeroisessa tunnuksessa kaksi viimeistä numeroa tarkoittavat valmistusvuotta.
3. Ole tarkkana, kun asennat renkaita
Jos vaihdat renkaat itse, tarvitset käyttöösi tukevan tunkin ja kunnollisen rengasavaimen. Laita käsijarru ja vaihde päälle tai käytä automaattivaihteistossa parkkiasentoa. Jos autossasi on lukkopultit, tarvitset niiden avaamiseen yksilöllisen avaimen.
Vaihda renkaat aina tasaisella alustalla. Varmista renkaiden oikea pyörimissuunta renkaan kylkeen merkitystä nuolesta ja noudata työssä autonvalmistajan ohjeistusta. Jos autossasi on alumiinivanteet, jälkikiristä pultit 50–100 ajokilometrin jälkeen.
4. Ota ammattilainen avuksi
Nykyautojen suuret renkaat ovat painavia, ja vaihtotyö edellyttää jonkin verran tekniikan tuntemusta: esimerkiksi rengaspainevalvontajärjestelmä on kalibroitava renkaanvaihdon jälkeen. Varmin ja huolettomin vaihtoehto on teettää renkaanvaihto ammattilaisella, joka varmistaa renkaan kunnon ja tekee asennustyön oikein. Renkaat voi myös jättää liikkeeseen kausisäilöön. Taloyhtiöiden varastotiloissahan niitä ei saa säilyttää.
5. Hyvä rengas on oiva henkivakuutus
Markkinoilla on paljon erihintaisia renkaita. Halvimmat mallit saattavat olla jopa vaarallisia ääritilanteissa. Valitse renkaat testien kärkikolmikosta. Tärkeintä on huomioida turvallisuus, vaikutus kulutukseen ja rengasmelu.
PRO-VINKIT ANTOI
Jani Andersson, K-Auton varaosapäällikkö. Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 3/2023