Kesärengaskausi alkaa – lue ammattilaisen vinkit
K-Auton varaosajohtaja Jani Lindgren antaa vinkit, joiden avulla kesärenkaiden vaihto hoituu sujuvasti ja autoilun turvallisuus säilyy.
Keliolosuhteet ovat monessa osassa Suomea jo sen verran keväiset, että kesärenkaiden vaihto on pian ajankohtaista. Vuonna 2020 tieliikennelain uudistus muutti olennaisesti auton rengasmääräyksiä ja talvirenkaiden käyttöaika laajentui eli niitä tulee pitää marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka, mikäli kelit niin vaativat.
Jani Lindgrenin vinkit:
1. Vaihda renkaat kalenterin sijaan sääolosuhteiden perusteella
”Tieliikennelain rengasmääräykset antavat autoilijalle enemmän vapautta valita renkaiden vaihdon ajankohta. Samaan aikaan autoilijalla on vastuu siitä, ettei talvi pääse yllättämään. Oikea aika kesärenkaiden vaihdolle on vasta lumien sulettua ja yöpakkasten hellitettyä. Kannattaa ottaa huomioon keliolosuhteet kaikilla niillä alueilla, joilla liikut, sillä Suomi on laaja maa, ja olosuhteet vaihtelevat paljon.”
2. Tarkasta aina kesärenkaiden kunto
”Sääolosuhteiden tutkailun lisäksi nyt on hyvä aika tarkastaa kesärenkaiden kunto, jotta turvallisuus ei vaarannut huonojen renkaiden vuoksi. Vaikka lain mukaan kesärenkaiden pääurien syvyyden minimiraja on 1,6 millimetriä, turvallisuussyistä rengas on aiheellista uusia, kun urasyvyys painuu alle 4 millimetrin. Jokainen autoilija voi mitata renkaiden urasyvyyden esimerkiksi kahden euron kolikolla: jos kolikon krominvärinen reunus jää näkyviin renkaan pääurasta, renkaan urasyvyys on alle 4 millimetriä.
Myös renkaan ikä vaikuttaa ajoturvallisuuteen, sillä kumiseoksen ominaisuudet muuttuvat renkaan vanhetessa. Yli 6-vuotias rengas kannattaa jo uusia. Renkaan valmistusajankohdan voi tarkistaa renkaan kylkeen tehdystä DOT-merkinnästä, jossa nelinumeroisen tunnuksen kaksi viimeistä numeroa kertovat valmistusvuoden.”
3. Laadukas rengas on tärkeä turvallisuustekijä
”Markkinoilla on tarjolla paljon erihintaisia renkaita, joiden ominaisuudet vaihtelevat paljon. Renkaat kannattaa valita huolella, sillä halvimmat mallit saattavat jopa olla vaarallisia ääritilanteissa. On tärkeää valita omaan autoon sekä käyttöön sopivimmat renkaat, ja valintaan saa tarvittaessa apua rengasalan ammattilaisilta.
Talvikauden jälkeen renkaat ja vanteet on syytä pestä hyvin niihin kertyneestä liasta ja maantiesuolasta ennen varastointia. Siten myös käyttöikä pitenee.”
4. Näin vaihdat renkaat itse – huolellisuus on valttia
”Jos tunnet olosi epävarmaksi renkaiden vaihtamisen suhteen tai sinulta puuttuu tarvittavia työkaluja, kannattaa työ jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Jos kuitenkin vaihdat renkaat itse, tarvitset käyttöösi tasaisen ja vankan alustan työskentelylle, tukevan tunkin ja kunnollisen rengasavaimen.
Noudata työskentelyssä autonvalmistajan ohjeistusta. Ennen auton nostamista löysää pyöränpultit, laita käsijarru ja vaihde päälle tai käytä automaattivaihteisessa autossa parkkiasentoa. Myös pyöräkiilojen käyttö on suositeltavaa. On mahdollista, että kesä- ja talvirenkaissa on erilaiset pyöränpultit, joten ole huolellinen, että käytät oikeita pultteja.
Varmista renkaiden oikea pyörimissuunta renkaan kyljen merkinnästä. Jotta renkaat tulevat oikeaan ja turvalliseen kireyteen, on suositeltavaa käyttää momenttiavainta kiristyksessä.
Renkaanvaihdon jälkeen, muista tarkistaa rengaspaineet ja kiristä pyöränpultit vielä uudelleen 50-100 ajokilometrin jälkeen.”
5. Ota ammattilainen avuksi ja renkaiden vaihto sujuu huolettomasti
”Nykyautojen suuret renkaat ovat painavia, ja renkaiden vaihto edellyttää jonkin verran tekniikan tuntemusta: esimerkiksi rengaspainevalvontajärjestelmä on mahdollisesti kalibroitava renkaanvaihdon jälkeen. Varmin ja huolettomin vaihtoehto on teettää renkaanvaihto esimerkiksi K-Auton ammattilaisella, joka varmistaa renkaan kunnon ja tekee asennustyön oikein. Renkaanvaihtoaika kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä vaihtosesonkina saattaa olla ruuhkaa.
Renkaat voi myös jättää liikkeen rengashotelliin kausisäilöön, sillä esimerkiksi taloyhtiöiden varastotiloissa niitä ei yleensä saa säilyttää.”