Käytä takkaa oikein - säästät rahaa ja luontoa
Puulla lämmittämisestä aiheutuvat päästöt vähenevät ja rahaa säästyy, kun puuta poltetaan oikein. Ovathan myös tulipesä sekä hormi kunnossa?
Käytä takassa kuivaa ja puhdasta puuta
Puun polttamisesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä voi pienentää tehokkaasti oikeilla valinnoilla. Takkaan pinottavien puiden tulisi olla kuivia ja puhtaita, sillä kuivan puun lämpötila nousee palaessa kosteaa puuta korkeammaksi. Näin puusta saadaan enemmän lämpöenergiaa ja polttamisesta aiheutuvat savukaasut palavat tehokkaammin.
Kuivan puun tunnistaa kilahtavasta äänestä, kun klapeja lyödään vastakkain. Jos puun varastoiminen esimerkiksi kaupunkiolosutheissa on hankalaa, takassa voi polttaa klapien sijaan myös suuren lämpöarvon omaavia brikettejä. Ne vievät polttopuita vähemmän tilaa ja niiden käsitteleminen on vaivatonta.
Jätteitä ja kierrätyskelpoisia materiaaleja, kuten pahveja, ei tulisi käyttää lainkaan lämmittämiseen. Erityisen tärkeää on välttää pinta- tai painekyllästetyn puun polttamista. Käsittelyaineista vapautuu palamisen yhteydessä myrkyllisiä kaasuja.
Varmista ilmankierto takassa
Happi on palamisessa keskeinen elementti. Jotta tuli saadaan palamaan iloisesti ja palotapahtuma on hallittu, paloilma ja savukaasut tulee johtaa hormista ulos ja tulipesään on saatava riittävästi uutta korvausilmaa.
Jotta ilma saadaan kulkemaan hormissa oikeaan suuntaan, tulee kodin liesituuletin ja keskuspölynimuri sammuttaa ja ilmanvaihtokone säätää takka-asentoon.
Varmista ennen tulen sytyttämistä esimerkiksi tulitikulla, että hormin veto on riittävä. Huono veto voi johtua kosteasta tai kylmästä hormista. Hormia voi esilämmittää esimerkiksi puhaltamalla lämmintä ilmaa kuumailmapuhaltimella nuohousluukkuun.
Tulipesän korvausilman saantia voidaan tehostaa poistamalla tuhkat tulipesästä jokaisen käytön jälkeen ja vaihtamalla vioittunut arina uuteen. Hetkellisesti huoneeseen voidaan tuoda lisää korvausilmaa myös ikkuna avaamalla.
Palamisprosessia voidaan tehostaa myös ilmankiertoa tehostavilla lisävarusteilla. Esimerkiksi tulipesän perinteisen pohja-arinan voi korvata V-kirjaimen muotoisella Tiileri-arinalla, joka mahdollistaa paremman ilmankierron tulipesässä. Piipun päälle sijoitettavalla, ilman liikkeestä pyörimisvoimansa saavalla vedonparantajalla pystytään puolestaan tehostamaan paloilman poistumista hormin kautta.
Sytytä oikein
Puu saadaan palamaan yleensä puhtaimmin ja pisimpään, kun se sytytetään päältä. Varmista kuitenkin aina oman takkasi oikeaoppinen sytytystapa ohjekirjasta.
Aseta muutama pienehkö puu vaakasuoraan tulipesän pohjalle, lado niiden päälle muutamia pienempiä pilkepuita ja sijoita päällimmäiseksi tikkuja, tuohta ja lastuja. Voit käyttää myös sytytyspaloja.
Lado puut väljästi, ja käytä ensimmäisessä pesällisessä vain pieni määrä puita. Seuraavaan pesälliseen voit lisätä isompia puita ja latoa ne tiiviimmin. Aseta puut kuuman hiilloksen päälle, jotta ne syttyvät nopeammin.
Vältä puun liian kiivasta tai kituliasta palamista, jotta päästöt pysyvät aisoissa ja puu saadaan tuottamaan mahdollisimman paljon energiaa. Palaminen on sitä puhtaampaa, mitä vaaleampaa palamisestä syntyvä savu on. Palamisen nopeuteen ja tehokkuuteen voidaan vaikuttaa korvausilmaa, poltettavan puun määrää sekä klapikokoa säätelemällä.
Korvausilmaan määrään voidaan vaikuttaa sulkemalla ja avaamalla pesän alapuolella olevia luukkuja sekä tulipesän luukuissa olevia ilmareikiä. Tulen sytytysvaiheessa tulipesän luukkua voidaan pitää hetken kokonaan auki.
Tulipesä ja hormi kuntoon
Tulipesän vuosittainen nuohous on puhtaan palamisen ja paloturvallisuuden kannalta tärkeää. Nuohooja on palosuojelun ammattilainen ja osaa neuvoa hormin ja tulipesän korjaustarpeissa. Hän voi antaa myös vinkkejä tulipesän ekologiseen ja energiatehokkaaseen käyttöön.
Tulipesän halkeamia ja rakoja voi näppäräsorminen korjata itsekin rautakaupasta saatavalla paikkausmassalla. Vioittuneita tulitiiliäkin voi vaihtaa, kunhan muuraukseen muistaa käyttää tulen kestävää laastia. Savuhormin sisäpuolinen massaus on kuitenkin syytä jättää asiaan erikoistuneille ammattilaisille.
Lähde: K-rauta Lielahden kauppias Juuso Elonheimo, Helsingin Seudun ympäristöpalvelut: Opas puunpolttoon
Lue lisää
- Valitse kotiin oikea takka
- [Huolla takka oikein](https://www.pirkka.fi/artikkeli/6-x-huolla-takka-oikein