Jauhot pöllyävät ja huilu soi – tällaista on arki isän vuoroviikolla
Rutiineja, pastasoppaa ja leffailtoja. Lue, miten Oskar Silénin ja lasten arki rullaa isän luona.
Olarilaisessa 70-luvun kerrostaloasunnon keittiössä käy hulina, kun Oskar Silén keittää kahvia ja kattaa kuppeja ruokapöytään. 8-vuotias Ada ja 12-vuotias Mai ovat juuri tulleet koulusta ja esittelevät itse leipomiaan kaurakeksejä. Oskar-isä kertoo olevansa tyytyväinen lasten leipomisharrastukseen, vaikka välillä jauhoja tuntuu löytyvän katosta asti.
Silénien perheessä vuoroviikkoarkea on eletty vuodesta 2019 asti. Isä Oskar asuu Espoon Olarissa, äiti muutaman kilometrin päässä Haukilahdessa. Aluksi lapset vaihtoivat kotia kolmen päivän välein, mutta nykyisen viikko-viikkosysteemin kanssa on eletty neljä vuotta.
– Se on meille sopivin ratkaisu. Kesälomalla tosin pidensimme välin kahteen viikkoon, niin mökillä ehti oleskella paremmin ilman kiirettä, Oskar kertoo.
Lapset Ada ja Mai käyvät Matinkylässä ruotsinkielistä ala-astetta, joka sijaitsee puolessa välissä molempia asuntoja. Kodin vaihdot tehdään aina maanantaisin. Tulevan viikon tavarat pakataan isoon Ikea-kassiin sunnuntaina, ja vanhempi käy viemässä kassin lasten toiseen kotiin.
– Me mennään sitten Adan kanssa maanantaina iltapäivästä suoraan koulusta joko isälle tai äidille, ja tavarat ovat siellä odottamassa, Mai kertoo.
Joskus jokin tavara unohtuu matkasta, mutta onneksi kodit ovat lähekkäin ja varusteita on helppo käydä hakemassa puolin ja toisin. Esimerkiksi viime viikolla Main koulukirjat jäivät isän luokse, joten Oskar lähti kiikuttamaan niitä äidin luokse. Lähekkäin asuminen onkin vuoroviikkoarjen sujuvuuden kannalta Oskarin mukaan ihanteellista.
– Käytännön asioiden hoitaminen ja arjen pyörittäminen on lähekkäin asuessa niin paljon helpompaa. Nyt kun molemmat lapset ovat sen ikäisiä, että he voivat liikkua itsenäisesti, ei joka paikkaan tarvitse enää kuskatakaan.
SUJUVUUTTA RUTIINEILLA
Tennistä, cheerleadingia, yleisurheilua, huilu- ja pianotunteja – Silénien perheessä harrastetaan jokaisena arki-iltana. Oskar haluaa alleviivata jaetun sähköisen kalenterin merkitystä, kun ohjelmaa on paljon. Molemmat vanhemmat merkkaavat kalenteriin arjen menot ylös sitä mukaa, kun niitä ilmaantuu. Yhteisestä kalenterista löytyy ihan kaikki: niin lukujärjestykset, harrastukset kuin kaverien synttärit.
Oskar kertoo, että sujuvan arjen kannalta on tärkeää, että perusviikkorytmi pysyy samana eikä siihen tehdä radikaaleja muutoksia. Silloin kaikki perheessä pysyvät kartalla siitä, mitä tuleva viikko tuo tullessaan.
– Näin saadaan myös arjen hoidettavat asiat jakautumaan tasan molempien vanhempien välillä. Ja kun perusta on kunnossa, voimme poikkeustilanteissa tietenkin myös joustaa molemmin puolin, Oskar summaa.
Vaikka Silénien arki rullaa nykyisin sujuvasti, on matkan varrella ollut myös mutkia. Varsinkin Oskarin epäsäännölliset näyttelijän työajat toivat vuoroviikkovanhemmuuteen alkuun omat haasteensa. Silloin ei auttanut muu kuin avata suu ja ottaa aihe puheeksi työpaikalla.
– Kerroin avoimesti, että tytöt ovat luonani joka toinen viikko ja silloin töistä on lähdettävä tiettyyn aikaan. Onneksi työnantajani oli ymmärtäväinen, ja saimme työaikojani sovitettua paremmin lapsiarkeen. Olen siitä todella kiitollinen.
PIHALEIKKEJÄ JA LEFFAILTOJA
Kaksi kotia, kaksi erilaista arkea. Main ja Adan mielestä parasta kahdessa kodissa on vaihtelevuus: äidin ja isän luona tehdään erilaisia asioita. Äidin luona arki on sosiaalista, ja aikaa vietetään paljon pihapiirissä naapureiden kanssa. Isän luona taas oleillaan enemmän kotona askartelun ja leffailtojen merkeissä.
Leffailtoja vietetään yleensä perjantaisin. Silloin Oskar, Ada ja Mai myös kokkaavat pidemmän kaavan kautta.
– Aika usein me tehdään itse pizzaa, johon kaikki voi sitten valita omat täytteet. Ja joskus me tehdään myös tacoja ja sushibowleja, Ada kertoo.
Arkisin Silénit kokoontuvat syömään saman pöydän ääreen töiden ja koulupäivän jälkeen. Usein pöydässä on kasvispainotteista ruokaa, kuten erilaisia pastoja tai keittoja. Main ja Adan mielestä Oskar-isä on taitava kokki, mutta he myös muistelevat, etteivät isän tekemät ruoat ole aina kaikille maistuneet. Viimeisin kokeilu, eksoottinen pastasoppa, aiheutti Main koulukaverissa kauhistusta.
– Olen kantapään kautta oppinut, että villeimmät ideat pitää toteuttaa silloin, kun lasten kavereita ei ole tulossa kylään, Oskar nauraa.
Oskar myöntää, että vaikka muuten vuoroviikkoarjessa järjestelmällisyys on valttia, ei sama suunnitelmallisuus toistaiseksi ulotu kaupassakäyntiin ja ruoanlaittoon. Lähikaupassa käydään useamman kerran viikossa, ja ruoaksi kokataan sitä, mitä kulloinkin tekee mieli. Kolmelle kokkailu sujuu Oskarin mielestä samalla vaivalla kuin yhdellekin.
– Ehkä suurimpana erona on se, että lapsivapailla viikoilla teen itselleni astetta tulisempia ruokia.
KAIPUU KUULUU ASIAAN
Ikävän tunteita, onhan niitäkin. Oskar kertoo, että lapsivapailla viikoilla kaipuu on arjessa välillä läsnä, ovathan ne omat lapset sitä kaikista rakkainta seuraa.
– Yhtenä viikkona kotona on koko ajan menoa ja meininkiä, toisena viikkona on taas yhtäkkiä ihan hiljaista. Kontrasti arjessa tuntuu siis todella suurelta.
Usein kun lapset ovat lähteneet äidin luokse, iskee tyhjyyden tunne.
– Toisaalta jotkut kaverit ovat sanoneet kadehtivansa sitä, että minulla jää niin paljon aikaa omille jutuille. Kaikissa asioissa on aina puolensa, Oskar kertoo.
Silloin kun lapset ovat äidillä, Oskar ja tytöt pitävät yhteyttä viestein tai soittelemalla. Varsinkin Ada tykkää soittaa isälle videopuheluita. Videopuheluissa käsitellään usein päivän polttavimmat puheenaiheet ja esitellään esimerkiksi uudet lelut ja mekot. Yksi sääntö yhteydenpidon suhteen kuitenkin on: silloin, kun suurin ikävänpuuska iskee, ei soitella puolin eikä toisin.
– Olemme todenneet, että siinä vaiheessa soittaminen vain lisää ikävän tunnetta. Siksi on parempi keksiä muuta tekemistä ja saada ajatukset jonnekin ihan muualle, Oskar kertoo.
Vaikka ikävä tulee silloin tällöin, Silénit ovat kaiken kaikkiaan oikein tyytyväisiä arkeensa. Heille vuoroviikkoelämä on sitä ihan tavallista arkea, jota eletään päivä kerrallaan.
Kun puheeksi tulevat tulevaisuuden suunnitelmat, 8-vuotias Ada on perheestä ainoa, jolla on asiasta selkeä näkemys.
– Sitten kun Mai muuttaa pois kotoa, meidän huoneiden väliseinä kaadetaan ja mä saan itselle jättihuoneen.
3 × NÄIN SUJUVOITAT RUOKAHUOLTOA
- Varaa jääkaappiin puolivalmisteita, jotka valmistuvat nopeasti. Esimerkiksi tortellinit on helppo keittää töiden jälkeen.
- Osallista lapset mukaan ruoanlaittoon. Jo melko pienillekin lapsille löytyy omia keittokirjoja, jotka ovat täynnä helppoja arkireseptejä.
- Tutki hävikkihyllyjä kaupassa käydessäsi, ja nappaa punalapputuotteita pakkaseen. Näin säästät rahaa ja saat vaihtelevuutta arkiresepteihin.
Vinkit antoi isä Oskar Silén
Lisää vinkkejä ruokahuoltoon
PERHE SILÉN
Oskar, 51, sekä lapset Mai, 12, ja Ada, 8. Lapset asuvat vuoroviikoin isän luona Espoon Olarissa ja vuoroviikoin äidin luona Espoon Haukilahdessa.