Kaupassakin toisia huomioiden
Poikkeusaika muutti kaupassa käyntiäkin. Mitä kaikkea turvallinen asiointi vaatii? Asiakkaat ja kauppias kertovat.
K-Kaupoissa tehdään paljon töitä sen eteen, että kaupoissa olisi turvallista asioida korona-aikanakin.
Maski aina kasvoilla
Helsinkiläinen Elina Lähteenmäki tykkäsi fiilistellä kaupassa ennen korona-aikaa ja tutkia rauhassa uutuustuotteita sekä niiden tuoteselosteita. Nykyisin hän käy ruokakaupassa paljon suunnitelmallisemmin ja harvemmin.
– Laadin ainakin päässäni ostoslistan ja hoidan ostosten keräämisen tehokkaasti. Tutussa kaupassa löydän kaiken nopeasti. Tuttu K-Supermarket sijaitsee lähellä kotia Redin kauppakeskuksessa.
Lähteenmäki käyttää aina maskia asioidessaan kaupassa, ja hänellä on käsidesi mukana varmuuden vuoksi. Hän pitää huolta turvaväleistä: yrittää antaa tilaa ja myös saada sitä itselleen.
– Maskin käyttö näyttää lisääntyneen, mutta sekin on yksilöllistä. Sen olen huomannut, että asiakkaat eivät tule enää kauppaan koko perheen voimalla. Ymmärrän, että tulee sellaisiakin tilanteita, että lapset on pakko ottaa mukaan.
Ruokaostosten kotiinkuljetuspalvelua Lähteenmäki ei ole käyttänyt.
– Käyn kaupassa useimmiten viiden–kuuden aikaan, etäpäivinä yritän tehdä ostokset aamupäivän aikana. Asioin mielelläni isossa marketissa, josta saan hankittua kaiken tarvittavan kerralla.
Tähän asti Lähteenmäki on pysynyt terveenä, tavalliset kausiflunssatkin ovat pysyneet poissa.
– Olen varautunut siihenkin, että altistun tai sairastun enkä voi mennä kauppaan. Kuivakaapissani on aina tavaraa sen verran, ettei ruoka lopu sinkkutaloudestani ihan heti.
Noutopalvelu toimii hyvin
– Kyllä se korona viime keväänä säikäytti, kun puolisonikin on riskiryhmäläinen, sanoo mikkeliläinen Riitta Viljakainen.
Ruoka-ostosten noutopalvelu osoittautui toimivaksi ratkaisuksi kontaktien määrän minimoimisessa. Kun Viljakainen tilaa ruokaostokset K-Market Otavasta, ostokset odottavat valmiiksi kerättynä sovittuun aikaan.
– Noutopalvelu on tosi helpotus, ja sitä on mukava käyttää. Ei tarvitse pyöriä kaupassa etsimässä tavaroita. Varsinkin keväällä tuntui olevan aika huisketta, ihmiset tilasivat paljon kotiinkuljetuksella.
Viljakainen sanoo olevansa kova pyöräilemään, ja ostosten noutokin hoituu polkupyörällä. Isompia ostosmääriä lähdetään noutamaan miehen kanssa autolla.
– Olen käynyt lähikaupassa ostoksilla myös paikan päällä. Vuorotyöläisenä voin ajoittaa ruokaostokset helposti aamupäivään. Aiemmin saatoin miettiä vasta kaupassa, että mitähän ruokaa valmistaisin, nyt ostaminen on suunnitelmallisempaa. Hävikkimme onkin lähes olematonta.
Kaupassa Viljakainen yrittää vältellä turhaa koskettelua. Hän ei yleensä käytä ostoskärryjä tai koria, vaan kerää tavarat omaan kassiin, josta nostaa ne kassalle.
– Kauppa näyttää tehneen paljon sen eteen, että asiointi olisi turvallista. Toivon, että kaikki asiakkaatkin noudattaisivat suosituksia käsihygienian, maskien ja turvavälien suhteen.
– Vaikka ei itse pelkäisi koronaa, jollekin toiselle se saattaa olla vakava riski. Kassajonossa kyllä sanon, jos joku tulee liian lähelle. Se ihmetyttää, että täälläpäin selvästi jo vanhemmat ihmiset näyttävät käyvän kaupassa ilman maskia.
Hygieniasta ei tingitä!
Espoolaisen K-Market Raviolin kauppias Mikko Karmakka on tyytyväinen siihen, että henkilökunta on pysynyt terveenä ja jo tutuksi tulleita turvaohjeita noudatetaan pilkuntarkasti.
– Henkilökunta käyttää maskeja tai visiirejä, ja käsiä pestään ahkerasti. Kassalla ja pakkaustasolla on suojapleksit. Olemme tehostaneet siivousta ja kaikkia pintoja desinfioidaan jatkuvasti, kauppias kertoo.
Turvaohjeet ovat selkeästi myös asiakkaiden näkyvillä: tule kauppaan vain terveenä, huolehdi käsihygieniasta, muista turvaväli, käytä kasvomaskia ja suosi kortti- ja lähimaksamista.
– Suurin osa asiakkaistamme noudattaa esimerkiksi maskisuosituksia ja muita ohjeita. Poikkeuksiakin tietysti on. Välillä varsinkin koululaisia täytyy ystävällisesti muistuttaa turvaväleistä.