Mitä valitset ruokaostoksilla?
Joskus voi valita yhtä aikaa laadun ja edullisen hinnan – mutta ei aina. Mikä vaikuttaa elintarvikkeiden hintaan?
Sesongin monet edut
Satokauden tuotteissa yhdistyy yleensä kaikki hyvä: ne ovat laadukkaita, maistuvia ja edullisia. Kun listaan lisätään lähellä tuotettu tai viljelty, paketti yleensä paranee, sillä lyhyt kuljetusmatka pitää tuotteen laadukkaana ja vähentää kuluja.
K-ryhmän ruoka-asiantuntija Leena Korkalainen antaa esimerkiksi sokerimelonit. Talvella niitä tuodaan Suomeen Etelä-Amerikasta. Siellä ne poimitaan pitkän kuljetusmatkan vuoksi juuri ja juuri kypsinä, jotta ne säilyvät perille asti hyvinä. Matkalla kypsyminen ei kuitenkaan koskaan synnytä samanlaista makua kuin jos hedelmä olisi saanut kasvaa luonnossa ja auringon alla pidempään.
– Alkukesästä, kun kauppoihin alkaa tulla sokerimeloneja Espanjasta ja Kreikasta, ne ovat mehukkaampia, aromaattisempia ja edullisempia. Omenoissa esimerkiksi Pink Lady -tavaramerkillä myytävät omenat ovat kalliimpia kuin kaupoissa yleisesti myytävät lajikkeet, kuten Royal Gala tai Ida Red. Pink Lady -omenat ovat erityisen makeita ja rapeita. Ne vaativat tarkat viljelyolot, lämpimän ja pitkän kasvukauden.
– Myös pohjoisessa viljeltävä puikulaperuna vaatii tietyt olosuhteet, ja sen sato jää usein on paljon pienemmäksi kuin etelässä viljeltävien yleisimpien perunalajikkeiden.
Käsin vai koneella?
Siidereissä on eroja. Sitä voidaan tehdä aidosta omenamehusta käymisteitse Ranskan Bretagnessa käsityönä ja perinteitä vaalien. Siiderin kaltaista juomaa voidaan myös tehdä suomalaisella tehtaalla valmista viinipohjaa hyödyntäen. Valmistustapa vaikuttaa tuotteen laatuun, makuun ja ulkonäköön. Lopulta asiakas valitsee, mikä tuote sopii juuri hänen tarpeeseensa.
Karjalanpiirakoissakin voi valita huolellisesti käsin rypytettyjen ja perinteisten sekä tehtaalla tehtyjen riisipiirakoiden välillä. Aidot ja perinteiset ovat yleensä hinnaltaan kalliimpia, sillä käsin tehdyissä tuotteissa maksetaan juuri siitä, että sen tekee taitava ihminen omin käsin. Silloin se vie myös enemmän aikaa ja vaivaa. – Karjalanpiirakoita ei pystytä ikinä tekemään koneellisesti siten, että niiden rypyt vastaisivat käsin tehtyjä, sanoo Tuuli Luoma, K-ryhmän omista tuotteista vastaava johtaja.
Made in Finland
Suomessa on lyhyt kasvukausi ja kalliit työvoimakustannukset. Tätä hoetaan ja samaan syssyyn todetaan, että siksi kotimainen ruoka on kallista. Näin yksinkertainen asia ei ole. Jos on kyse sesonkituotteesta, on kotimainen hinnaltaan kilpailukykyinen, monesti jopa halvempi. Esimerkiksi kesällä mansikat, herneet ja perunat ja syksyllä taas juurekset ovat edullisia ja laadukkaita.
Suomessa on tietyissä tuoteryhmissä paljon kilpailukykyistä tuotantoa, muun muassa kauratuotteissa. – Samanlaisista raaka-aineista valmistettu mysli on todennäköisesti samaa hintatasoa saksalaisen myslin kanssa. Tuotteen hintaan vaikuttaa olennaisemmin se, millaisista raaka-aineista tuote on valmistettu. Myslissä arvokkaampia raaka-aineita voivat olla harvinaisemmat pähkinät, sanoo Tuuli Luoma.
Monille tärkeä valintakriteeri voi olla tuotteen turvallisuus. Se voi olla asia, josta mielellään maksaa tarvittaessa ekstraa. Liha on tästä hyvä esimerkki, sillä Suomessa se täyttää aina tarkat vaatimukset, sen tuotantoketju on läpinäkyvä ja alkuperä on jäljitettävissä. Leena Korkalainen sanoo, että myös kotimaiset kananmunat ovat turvallisia. – Suomessa voi esimerkiksi hyvin mielin maistella raakaa taikinaa, Korkalainen havainnollistaa.
Sertifikaattien vaikutus
Erilaiset sertifikaatit kertovat ostajalle tuotteesta tarkemmin, joko sen laatuun, sisältöön tai valmistustapaan liittyen. – Sertifikaatti tarkoittaa yleisesti sitä, että on kaupankäynnistä riippumaton kolmas osapuoli, joka asettaa vaatimuksia. Ne voivat olla esimerkiksi ympäristöön tai työntekijään oikeuksiin liittyviä, sanoo Janne Sivonen, Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja.
Reilun kaupan järjestö pyrkii varmistamaan, että työntekijät saavat työstään tai viljelijä sadostaan korvauksen, jolla tulee toimeen. MSC-sertifikaatin taustalla tehdään puolestaan työtä sen eteen, että kalat kalastetaan kestävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla. Kahvi-, tee- ja kaakaopaketeista tuttu UTZ-merkki kertoo siitä, että viljelijöiden työoloja parannetaan.
Luomussa varmistetaan luonnonmukaisuus, mutta kustannuksia kasvattavat pienemmät sadot ja panostukset eläinten hyvinvointiin. Sertifioitu tuote ei silti ole automaattisesti kalliimpi. – Reilun kaupan ruusu on hyvä esimerkki pysyvästi kilpailukykyisestä tuotteesta. Siinä toimii suuruuden logiikka. Kaikista kaupassa myytävistä ruusuista jo kolmannes on reiluja ja sen myötä hintaeroa tavallisiin ruusuihin ei juuri ole, Sivonen kertoo.
Iso tai pieni pakkaus
Ruoka on halvempaa isommissa pakkauksissa, koska silloin pakkausmateriaalia kuluu vähemmän. Isommassa pakkauksessa myytävät tuotteet ovat yleensä myös kilohinnaltaan edullisempia. Pakkaaminen on edullisinta silloin, kun valitaan pakkausmateriaaliksi sellainen, joka löytyy valmiiksi tehtaalta ja vie kuljetuksessa vähän tilaa. Esimerkiksi pahvitetrat pystytään täysinäkin pakkaamaan erittäin tiiviisti.
Pakkauksella on väliä myös tuotteen säilyvyyden ja käytettävyyden kannalta. Joskus tuotteen lisäosista voi olla ratkaiseva hyöty: Sulkijanauha voi lisätä hintaa pakkauksessa, mutta auttaa pitämään pähkinät ja purkat pussissa, eikä sekaisin laukun pohjalla. Kierrekorkki taas helpottaa kuljettamaan avatun jogurttitölkin mökiltä kotiin.
Lahjaksi annettavassa suklaarasiassa saakin olla silkkipaperia ja kannessa kullatut kirjaimet. Tuuli Luoma sanoo, että olennaisessa osassa on myös pakkauksen kierrätettävyys. – Sataprosenttisesti kiertoon menevät pakkaukset saattavat joskus olla hintavampia, mutta toisaalta ne ovat huomattavasti ympäristöystävällisempiä.