Pieni suuri teko: ”Ensimmäinen askel on itse otettava ja se kannattaa”
”Mitä jos ihmiset sanovat enemmän kuin moi siinä kassalla?” K-kauppias Antti Juntusen tuella Santeri Tirronen eteni hyllytystyöstä kassalle ja taltutti sosiaalisten tilanteiden pelkonsa. Työkokeilusta alkanut työsuhde on nyt vakituinen ja unelmat omasta kodista ja kouluttautumisesta luovalle alalle palanneet.
Santeri Tirronen oli ala-asteikäisenä sosiaalinen ja saattoi jutella luontevasti kaupungilla tuntemattomille. Yläasteen aloituksessa tapahtui kuitenkin täyskäännös.
"Yläasteen ensimmäisenä päivänä jokainen meni vuorollaan luokan eteen esittelemään itsensä, mutta minä en yksinkertaisesti saanut puhetta tulemaan. Ja tärinä oli aivan järjetön", Tirronen kuvaa.
Siitä lähtien sosiaalisten tilanteiden pelko on kulkenut Tirrosen mukana. Peruskoulun jälkeen hän aloitti suuremmin miettimättä datanomin opinnot, mutta lopetti opiskelun parin päivän jälkeen.
"Yhtäkkiä olisi pitänyt luoda kaikki uudet sosiaaliset kontaktit, se tuntui ylitsepääsemättömältä," Tirronen kertoo.
Tirronen jäi kotiin kolmeksi vuodeksi. Maailma tuntui liian pelottavalta kodin ulkopuolella.
Kassatyön aloittamiseen deadline
Syksyllä 2019 Tirronen rohkaistui. Hän otti äitinsä kannustuksesta yhteyttä Kelaan, aloitti Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa ja pääsi työkokeiluun jyväskyläläiseen K-Market Kymppiin. Kympin kauppias Antti Juntunen vaikuttui Tirrosen halusta tehdä muutos.
"Santeri pystyi hyvin analysoimaan tilannettaan ja sitä, ettei voi enää jäädä kotiin. Halusin antaa hänelle mahdollisuuden", kauppias muistelee.
Tirrosen työharjoittelu K-Market Kympissä alkoi kuorman purulla ja hyllytystöillä. Pikkuhiljaa työtehtäviin lisättiin haastetta. Kassatyö oli Santerille se iso juttu.
"Sovimme lopulta Santerin kanssa deadlinen kassatyön aloittamiselle. Santerista näki, kuinka hän alkoi valmistautua tulevaan sovitun päivän lähestyessä. Hän halusi pitää päivästä kiinni", Juntunen kuvaa.
"Eikä siinä lopulta montaa päivää mennyt, kun jännitys kassalla laantui. Pian työ alkoi tuntua ihan omalta", Tirronen jatkaa.
Työharjoittelun päättymisen jälkeen Juntunen pohti, miten jatketaan.
"Santerin oppimisprosessi oli tosi hieno. Oli ilo nähdä, miten vastaan tulleet haasteet selätettiin yksi kerrallaan kassatyötä myöden. Kun meillä vielä sattui olemaan paikka auki, oli helppo tarjota Santerille töitä", kauppias kertoo.
"Työpaikan saaminen tuntui hyvältä. Eipä sitä tiedä, että missä sitä nyt olisi, jos en olisi hoitanut näitä hommia kunnialla", Tirronen sanoo.
Haaveena näyttelijän työ
22-vuotias Tirronen on työskennellyt K-Market Kympissä kolme vuotta vakituisena osa-aikaisena työntekijänä ja on oikein tyytyväinen tilanteeseensa. Oma koti ja kouluttautuminen luovalle alalle ovat kuitenkin asioita, joista hän on uskaltanut alkaa taas unelmoida.
"Näyttelijän työ ja myös käsikirjoittaminen ja ohjaaminen kiinnostavat", Tirronen listaa.
Tirrosen muutoksen ovat huomanneet myös muut. Hoitovapaalta palannut työkaveri ei ollut tuntea Tirrosta samaksi henkilöksi. Myös Tirronen itse on ylpeä muutoksestaan.
"Jos joku olisi minulle kolme-neljä vuotta sitten sanonut, että tulen olemaan päivittäin kontaktissa satojen ihmisten kanssa kassalla, niin se olisi kuulostanut aika hirveältä. Nyt en ajattele sitä ollenkaan", Tirronen pohtii.
Miten Tirronen sitten haluaisi kannustaa nuorempaa itseään?
"Ei pidä liikaa epäillä itseään. Vaikka ensimmäinen askel pelottaa, niin se kannattaa ottaa."
Antti Juntunen on toiminut K-Market Kympin kauppiaana Jyväskylässä vuodesta 2016. Kauppiasuransa Juntunen aloitti Viitasaaren K-Market Wiisarista vuonna 2006. Vuodet 2008–2015 hän toimi K-Market Saarijärven kauppiaana.