Ruokavalinnat ovat ratkaisevia niin ympäristön kuin oman terveyden kannalta
Vastuullisuustyössä ei ole koskaan edetty niin nopeasti kuin nyt, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan vanhempi vastuullisuuspäällikkö Laura Ihanainen.
Kaikki alkoi ylijäämätomaateista. Viiden ihmisen porukka istui neuvotteluhuoneessa ja mietti: mitä tehtäisiin keskusvaraston kolhiintuneille mutta muuten kunnossa oleville tomaateille? Kaupan hyllyyn ne eivät enää sopineet, mutta olisi tuhlausta heittää niitä pois. Yksi sen sitten keksi – eivätkö ne sopisi keittoon? Puoli vuotta myöhemmin Hyvis-hävikkikeitto saapui K-kauppojen hyllyihin. Pian se sai seurakseen ylijäämäpaprikoista valmistetun vaihtoehdon, joka palkittiin Suomen vastuullisimpana ruokatuotteena.
Hyvis-keiton syntytarina on esimerkki siitä, kuinka kaikessa on lopulta kyse ihmisistä ja ideoista. Myös yritysten vastuullisuustyössä, jonka perustana on pitkäjänteinen tekeminen niin ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun kuin hallinnon alalla.
Olen työskennellyt vastuullisuuden parissa yli kymmenen vuotta ja näen, että yritysten vastuullisuustyössä ei ole koskaan edetty niin nopeasti kuin nyt. Uusia ratkaisuja etsitään, ja EU:n vastuullisuussääntelyn tulva toimii tervetulleena kirittäjänä kaikille suurille yrityksille. Vanhojen tapojen tuunaaminen ei yksin riitä: tarvitaan uutta ajattelua ja rohkeutta toimia.
Siksi olen ylpeä siitä, että meillä K-ryhmässä vastuullisuutta toteutetaan kaikilla tasoilla. Se on strategian ytimessä ja osa kaikkien K:laisten työtä. Jokainen on mukana rakentamassa entistäkin parempaa kauppaa.
Myös asiakkaalla on tärkeä rooli. Muutosaskeleita tarvitaan nyt kaikkialla, myös kaupan hyllyjen äärellä. Esimerkiksi Hyvis-hävikkikeitto on pysynyt kaupan valikoimissa, koska ihmiset ovat poimineet sitä ostoskoreihinsa.
Lue lisää K-Ryhmän hävikkituotteista
KUKA
Laura Ihanainen on Keskon päivittäistavarakaupan vanhempi vastuullisuuspäällikkö, joka elää ruuhkavuosia ja tekee kaikkensa, jotta pallomme jää paremmassa kunnossa seuraaville sukupolville.
LAURAN VINKKI
Ruokavalinnat ovat ratkaisevia niin oman terveyden kuin ympäristön kannalta.
Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 11/2024