Auringosta sähköä mökille
Mikko Jokinen rakensi kesämökkinsä rantasaunalle tyylikkään terassin, jonka kattopaneelit tuottavat aurikosähköä.
JOKISTEN MÖKKI Hämeenkyrössä on sellainen, joita Suomessa on paljon: puinen päärakennus 1960-luvulta, rannassa puilla lämpiävä sauna.
Siellä on kuitenkin jotakin, mitä jokaisella mökillä ei ole – nimittäin sähköä tuottava sauna. Mikko Jokinen aloitti saunan rakentamisen pari vuotta sitten. Löylyhuoneen lisäksi rakennuksessa on pesuhuone, pieni takkatupa ja tekninen tila. Vilvoittelua varten rakennettiin terassi.
– Ensin ajatuksena oli laittaa terassin katoksi tavallinen, muovinen valokate. Se kuitenkin likaantuu helposti, eikä käyttöikä ole kovin pitkä, Jokinen kertoo.
Vaihtoehtona oli valokatetta hintavampi lasikatto. Sitten tukkuliike Onnisella työskennellyt Jokinen sai paremman idean. Hän oli tutustunut työssään aurinkosähköjärjestelmiin ja -kattoihin. Maallikon kielellä niitä voi kutsua lasisiksi kattolevyiksi, joihin on yhdistetty perinteisen aurinkopaneelin ominaisuudet. Kattolevyt siis tuottavat sähköä.
– Lasikaton ja aurinkopaneeli-lasikaton hintaero ei ole enää niin kova. Näin saimme kaksi kärpästä yhdellä hyvällä iskulla: hupia ja energiaa.
SÄHKÖÄ TUOTTAVA KATTO maksoi kokonaisuudessaan noin yhdeksän tuhatta euroa asennuksineen.
– Kokonaisuutena hinta on hieman edullisempi, kun huomioi, että nyt ei tarvinnut rakentaa varsinaista kattoa.
Valmistaja lupaa, että laitteisto toimii tehokkaasti 30 vuotta. Etenkin käyttöiän loppupuolella teho hiipuu, mutta sähköntuotanto jatkuu vielä kymmenisen vuotta. Lumisinakaan talvina lumikuormaa ei tarvitse pelätä, sillä paneelit on tehty kestämään.
Paneelit täyttävät lumikuormavaatimukset kevyesti ja kestävät pistekuormaakin hyvin.
– Itsekin sentään painan 0,1 tonnia, enkä tullut läpi, Jokinen sanoo.
Terassin lasikatto on kooltaan 9,5 × 3,5 metriä, ja se koostuu 24 paneelista. Ne on helppo asentaa myös itse, jos on tottunut käsittelemään vasaraa ja ruuvimeisseliä.
– Paneelit kiinnitetään terassin runkorakenteisiin lasilistoilla, eli sinänsä sähköpaneelien asennus ei ole sen kummempaa kuin muunkaan kattomateriaalin. Minulla meni asennukseen kaverin kanssa pari päivää.
Jotta paneelien tuottamaa aurinkosähköä voidaan hyödyntää, paneelit vaativat invertterin eli vaihtosähkösuuntaajan. Se muuttaa paneelin tuottaman tasavirran vaihtovirraksi. Invertterin asennus vaati sähköasentajan, jonka työhön kului Jokisen mökillä pari tuntia.
JOKISTEN KESÄASUNNOLLA suurin sähkönsyöppö on lämmitys. Kiinteistö lämpiää maalämmöllä, mutta laitteiston kompressori ja kiertovesipumput tarvitsevat sähköä.
– Lämmitykseen menee noin 6 000 kilowattituntia sähköä vuodessa. Saamme saunan paneeleilla tuotettua siitä noin puolet, mikä on ihan merkittävä hyöty.
Jokisen terassi katsoo länteen. Vielä optimaalisempaa olisi, jos paneelit olisi suunnattu etelään. Silti ne tuottavat nykyiselläänkin tehokkaasti sähköä sen ajan, kun aurinko on ylhäällä. Talvella vähemmän kuin kesällä.
"Olemme opetelleet käyttämään sähkölaitteita silloin, kun aurinkoenergiaa on parhaiten tarjolla."
Terassille vaaditun rakennusluvan lisäksi sähköä tuottava kattorakenne ei vaadi erillistä lupaa. Koska loma-asuntoa käytetään epäsäännöllisesti, välillä sähköä syntyy reilustikin yli oman tarpeen. Siksi laitteisto kytkettiin sähköyhtiön verkkoon, ja perhe ansaitsee hieman rahaa myymällä ylijäämäsähkönsä paikalliselle sähköyhtiölle. Tämän ylijäämäsähkön myynnistä tuleva korvaus hyvitetään seuraavassa laskussa.
– Sähköntuottajaksi liittyminen ei ollut kovin vaikeaa. Sähköyhtiön verkkosivuilta löytyi valmis lomake, ja asennustyön teki asiansa osaava sähköasentaja.
JOKISTEN KOKEMUKSET aurinkosähkökatosta ovat pelkästään hyviä. He ovat saaneet sähköä, terassi on pysynyt kuivana ja talvella lumet tulivat katoksesta sujuvasti alas.
Vanhan mökin tilalle rakennetaan pian uusi päärakennus, johon tulee samanlainen kate kuin saunalle. Perheeseen kuuluu aikuisten lisäksi kaksi teini-ikäistä tytärtä. Jokinen on huomannut lasten kautta miettivänsä maailman asioita yhä useammin ympäristön näkökulmasta.
Nyt ilta-auringosta on entistä mukavampaa nautiskella, kun tietää, että oma sähkö on tuotettu lähellä ja vain uusiutuvasta energiasta.
– Totta kai ajattelemme myös sähkön hintaa, joka on tuplaantunut 20 vuodessa ja kehitys vain jatkuu. Itse tuotettu aurinkosähkö suojaa hintojen korotuksilta ja kasvattaa samalla loma-asunnon myyntiarvoa.
Lue myös Energiaa auringosta ja aurinkopaneeli vai ilmalämpöpumppu -vertailu.