Astetta kevyempi arki
Pirkka-tuotteista on vähennetty sokeria, suolaa ja rasvaa. Miksi tuotekehitystä tehdään, ja mitä hyötyä siitä on kaikille?
”Meidän kehitystyömme tähtää siihen, että suomalaisten ruokavalio muuttuisi terveellisemmäksi ihan huomaamatta, kertoo Laura Ihanainen, Keskon päivittäistavarakaupan kehityspäällikkö. Useiden Pirkka-tuotteiden reseptejä on jo viime vuonna onnistuttu kehittämään astetta terveellisemmiksi.
Lähivuosien aikana K-ryhmässä työstetään noin 150 Pirkka-tuotteen ravintoarvoja. Reseptikehityksen lisäksi K-ryhmässä tehdään paljon muutakin kehitystyötä, jotta kuluttajien olisi yhä helpompi tehdä hyvinvointia edistäviä valintoja. Esimerkiksi terveellisempien elintarvikkeiden valintaa helpottavia Sydänmerkkejä lisätään vähintään 200 Pirkka- ja K-Menu-tuotteeseen pakkausuudistusten yhteydessä ensi vuoden aikana.
– Sydänmerkki-tuotteet ovat omassa tuoteryhmässään terveyden kannalta parempia valintoja, sillä niissä on kiinnitetty huomiota muun muassa suolan ja sokerin määrään sekä rasvan hyvälaatuisuuteen, kertoo Anna Kara, Sydänliiton asiantuntija.
K-ryhmän tavoittena on myös se, että vuonna 2030 suomalaiset syövät puoli kiloa kasviksia päivässä.
– Tässä tavoitteessa haluamme auttaa asiakkaitamme ja tarjota heille esimerkiksi helppoja ja inspiroivia reseptejä kasvisten syönnin lisäämiseen, kuvailee Ihanainen.
Pirkka-tuotteiden ravintoarvojen muuttaminen terveellisemmiksi, Sydänmerkittyjen tuotteiden määrän lisääminen ja kasvisten syöntiin kannustaminen on kirjattu K-terveellisyystiekarttaan, joka julkistettiin vuoden alussa.
– Terveellisyys ei tarkoita kallista ostoskoria tai omista suosikkituotteista luopumista. Tarkoituksena on, että voimme yhä nauttia lempimuroja aamupalaksi, mutta astetta terveellisemmässä muodossa, kiteyttää Ihanainen.
Näin tuotekehitys vaikutti kolmeen aamupalaan:
Lähes kolmen kilon kevennys sokerissa Suositusten mukaan lisättyä sokeria tulisi saada enintään 10 prosenttia päivän energiansaannista. Päivittäinen sokerimäärä tulee täyteen helposti huomaamatta, sillä piilosokeria on monissa arkisissa elintarvikkeissamme, kuten jogurteissa, muroissa ja mehuissa. Arkituotteissa onkin hyvä suosia vähäsokerisia vaihtoehtoja, jolloin tilaa jää enemmän muulle herkuttelulle.
ESIMERKKI: Toimistotyöntekijä Janne syö joka päivä aamupalaksi ison annoksen Pirkan suklaamuroja sekä yhden Pirkan mansikkajogurtin. Kun sokeria vähennettiin molemmista Jannen suosikkituotteista, hänen aamupalastaan katosi sokeria vuositasolla lähes kolmen sokeripaketillisen verran.
Selvä säästö suolan määrään Yhdeksän kymmenestä aikuisesta syö liikaa suolaa. Suolaa tulisi nauttia alle viisi grammaa päivässä eli yhden teelusikallisen verran, mutta monella päivittäinen saantisuositus ylittyy reilusti. Vähäsuolaisemman ruoan makuun tottuu, kun suolan määrää vähentää omassa ruoanlaitossa as-teittain.
ESIMERKKI: Eläkeläinen Heikki syö joka päivä aamupalaksi ison annok-sen Pirkan riisimuroja sekä kaksi Pirkan kanan fileeleikettä voileipien päällä. Kun suolaa vähennettiin reilusti molemmista Heikin suosikkituot-teista, hänen aamupalastaan väheni suolaa noin 23 teelusikallisen verran vuodessa.
Kilo vähemmän kovaa rasvaa Ihmiset tarvitsevat rasvaa elääkseen, mutta aterioilla nautitun rasvan laadulla on väliä. Rasvoja on kahdenlaisia: pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa ja kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa. Rasvojen kokonaismäärästä tulisi suositusten mukaan olla 2/3 pehmeää ja enintään 1/3 kovaa rasvaa. Suomalaiset saavat keskimäärin liikaa kovia rasvoja, joita kertyy helposti piilorasvoina arkielintarvikkeista.
ESIMERKKI: Opiskelija Liisa syö joka päivä aamupalaksi ison annoksen Pirkan muromysliä sekä kaksi siivua Pirkan kermajuustoa aamupalaleipien päällä. Kun tyydyttyneitä rasvoja vähennettiin huomattavasti molemmista Liisan lempituotteista, hänen aamupalastaan väheni vuositasolla tyydyttyneitä rasvoja lähes kahden voipaketillisen verran.
Pirkka-lehti 1-2/2023