Niksi-Pirkka sticker

4 kysymystä matala-alkoholisista viineistä

Matala-alkoholiset viinit tulivat kauppoihin kesällä. Miten ne on otettu vastaan?

1. Millaisia matala-alkoholisia viinejä ostetaan?

Kesällä voimaan astuneen lakimuutoksen myötä ruokakaupat ovat saaneet myydä maksimissaan kahdeksan prosenttia alkoholia sisältäviä juomia. K-ryhmän myyntidatan mukaan valtaosa ostetuista matalaalkoholisista juomista on valkoviinejä.

– Osasimme odottaa tämän tyyppistä trendiä. Matala-alkoholisten viinien tunnusmerkki on usein astetta kepeämpi maku, ja kevyet valkoviinit sopivat mainiosti raikkaiden ja kevyiden ruokien kaveriksi, Keskon osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä kertoo.

Mahdollisuus ostaa viiniä ruokaostosten yhteydessä tuo joustavuutta varsinkin pyhien ja viikonloppujen ruokajuomien hankintaan. Viinihankintojen takia ei tarvitse ajaa kauas, kun aterian kanssa tarjottavan viinin saa saman katon alta lähikaupasta.

– Suomalaiset ovat ottaneet uudistuksen vastuullisesti vastaan. Hyvä ruoka ja juoma kuuluvat yhteen. Datamme näyttääkin, että viini ostetaan tyypillisesti osana ruokaostoksia, Erkkilä sanoo.

2. Miten matala-alkoholiset viinit eroavat perinteisistä viineistä?

Perinteisten viinien alkoholipitoisuus vaihtelee usein 12,5–15 prosentin välillä, kun taas ruokakaupoissa myytävissä matalaalkoholisissa viineissä alkoholipitoisuus on maksimissaan kahdeksan prosenttia.

– Olemme jo pitkään nähneet myyntidatastamme, että matala-alkoholisten juomien suosio on kasvussa. Moni suomalainen haluaa valita kevyemmän vaihtoehdon esimerkiksi ystävien kanssa kilistelyyn, Erkkilä kertoo.

3. Miten matala-alkoholisia viinejä valmistetaan?

Matala-alkoholiset viinit voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: luontaisesti alle 8-prosenttisiin viineihin sekä viineihin, joista alkoholia on poistettu jälkikäteen.

Luontaisesti alle 8-prosenttisissa viineissä rypälelajike tai valmistustapa ovat sellaisia, että viiniin muodostuu vähemmän alkoholia. Toinen tapa valmistaa alle 8-prosenttisia viinejä on poistaa alkoholia viinistä jälkikäteen. Tällöin makua täydennetään palauttamalla tuotteeseen aromeja ja säätämällä tuotteen sokeri- ja happotasoja halutun makumaailman aikaansaamiseksi.

4. Millaisia viinejä kaupan valikoimasta löytyy?

K-kauppojen valikoimissa on parisataa erilaista viiniä. Vaikka valikoiman laajuus vaihtelee kaupan koon mukaan, perustuotteet ovat saatavilla kaikista kaupoista. Valikoima painottuu erityisesti kuohu- ja valkoviineihin, mutta ruokakaupan hyllyltä löytyy myös puna- ja roseeviinejä. Lisäksi uutuutena ostoskoriin voi poimia viinipohjaisia juomasekoituksia kuten sangriaa ja glögiä.

K-kaupoissa myytävät matala-alkoholiset viinit tulevat pääosin Espanjasta, Chilestä ja Saksasta. Myös pakkauksia löytyy moneen makuun pulloista ja tetroista suurempiin hanapakkauksiin.

– Omalle kauppiaalle voi aina esittää tuotetoiveita, sillä kauppojen valikoimaa rakennetaan asiakkaiden toiveiden mukaan, Erkkilä sanoo.

Lue Lisää:

JULKAISTU   25.8.2024TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?