Herkuttelua paremmalla omallatunnolla
Hei suklaafani! Tiesitkö, että vastuullisempien valintojen tekeminen on tehty kaupassa yhä helpommaksi?
Suklaan tärkein raaka-aine on kaakao, ja lähes 70 prosenttia maailman kaakaosta tuotetaan Länsi-Afrikassa, pääsääntöisesti pienillä perheviljelmillä. Suurin osa kaakaosta puolestaan kulutetaan meillä länsimaissa, erityisesti suklaan valmistuksessa.
Kaakao kuuluu raaka-aineisiin, joiden tuotantoon liittyy ihmisoikeus- ja ympäristörikkomusten riski.
– Jos haluaa herkutella vastuullisemmin, kannattaa vilkaista, millaisia sertifikaatteja pakkauksesta löytyy, kertoo vastuullisuuspäällikkö Johanna Teinilä-Kurvinen Keskolta.
Kolmannen osapuolen suorittamilla sertifioinneilla varmistetaan, että viljelyssä käytettyjä tuotantomenetelmiä valvotaan ja kehitetään. Sertifiointijärjestelmien kautta viljelijöille annetaan koulutusta keinoista torjua ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja parantaa luonnon monimuotoisuutta. Niiden avulla myös lapsityövoiman käyttöön voidaan puuttua tiukemmin.
– K-ryhmä hyväksyy kaakaon sertifioinneiksi ainoastaan Reilu kauppa - ja Rainforest Alliance 2020 -sertifikaatit sekä vastuullisen ja jäljitettävän kaakaon ISO 34101 -standardin, Teinilä-Kurvinen sanoo.
Vuonna 2019 julkistetun K-ryhmän kaakaolinjauksen mukaisesti Pirkka- ja K-Menu-tuotesarjojen tuotemerkkien kaakaojuomissa, suklaamakeistuotteissa ja suklaaleivontatuotteissa käytetty kaakao ja suklaa ovat sertifioitua alkuperää.