Mistä löytyvät Suomen parhaat perinneruoat?
Tutustu kesän kotimaanreissulla paikallisten omiin perinneherkkuihin eri puolilla Suomea.
”Länsirannikolla on varhaisperunan koti”
JUHO SIMULA, MAANVILJELIJÄ, LAITILA
”NOSTAMME LAITILASSA kesän ensimmäiset varhaisperunat yleensä toukokuun lopussa, ja maistelemme niitä isäni syntymäpäivänä. Myyntiin saamme varhaisperunoita tavallisesti kesäkuun ensimmäisillä viikoilla. Sukutilamme Laitilassa on toiminut jo 1540-luvulta saakka, ja olen kuudestoista tilaa pyörittävä sukupolvi. Myös isäni on yhä mukana. Perunapeltoja meillä on 320 hehtaaria, ja varhaisperunoissa päälajikkeemme ovat Timo ja Annabelle. Lisäksi tuotamme kananmunia ja rehuviljaa, ja yhteystyökumppanimme kanssa viljelemme kelta- ja punasipulia.
Varsinais-Suomi on varhaisperunoiden koti: 70 prosenttia kotimaisista varhaisperunoista viljellään Laitilan ja Uudenkaupungin välillä. Varhaisperunaa tulee myös saaristosta, Rymättylästä ja Houtskäristä, joissa istutetaan ja nostetaan kesän ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat. Ja onhan perunapeltoja ympäri Suomea.
SUOMESSA ARVOSTETAAN kotimaista perunaa, ja onhan se myös ilmastoystävällisempää kuin riisi. Varhaisperunaa odotetaan kovasti kesäpöytiin. On mukavaa, että saamme palautetta perunoistamme myös suoraan ruokakaupan asiakkailta.
Varhaisperuna on tuoretuote, joka on parasta keitettynä – ja heti sen jälkeen, kun se on nostettu pellosta. Tuoretta varhaisperunaa tullaankin hakemaan myös suoraan täältä tilalta.”
”Ahvenkeittopäivä mummolassa oli pieni tapahtuma”
TIMO SAARI, HELSINKI JA KUHMOINEN
”JÄRVI-SUOMESSA PARHAAT raaka-aineet tulevat metsistä ja järvistä. Kun olin lapsi, mummoni valmisti usein ahvenkeittoa kokonaisista pikkukaloista. Keittopäivä oli aina pieni tapahtuma, kun kalat piti ruotia siinä syödessä. Pappa osasi ruotia kalat syödessään niin, että ruodot vain putoilivat suupielistä.
Vietin mummolassa Kuhmoisissa kaikki lapsuuteni kesät. Opin jo silloin kalastamaan. Ahvenen lisäksi söimme usein haukipullia. Metsästä keräsimme kantarelleja ja rouskuja.
Parasta herkkua oli jo silloin ternimaidosta tehty uunijuusto. Kylältä saa yhä toisinaan paikallisen maitotilan ternimaitoa, ja kaupasta löytyy aina tuoretta lähikalaa.
OSTIN MUMMONI talon hänen kuoltuaan, ja vietämme siellä paljon aikaa puolisoni kanssa. Kuhmoisissa on parituhatta asukasta ja kesäisin kolminkertaisesti mökkiläisiä.
Rakastan yhä kalastamista. Nykyään syön ahvenet ja muut kalat mieluiten itse savustettuina.”
”Juustopaisti on pohjalaisten sukupolvien ylpeys”
MIINA ARONEN, RUOKA-ASIANTUNTIJA, MAA- JA KOTITALOUSNAISET, HALSUA
”KESKI-POHJALAISET OVAT ylpeitä ruokaperinteistään. Paikalliset jonottavat, kun jonnekin tulee myyntiin leipäjuustosta ja lihasta tehtyä juustopaistia tai ohrajauhoista valmistettavaa muttia.
Olen asunut Keski-Pohjanmaalla viisi vuotta, ja minulla on yhden naisen ruokapalveluyritys. Täällä ruokaperinteisiin on vaikuttanut vahvasti alueen tuotantotalous eli maidontuotanto sekä ohran, kauran ja rukiin viljely. En pyri valmistamaan sitä tuttua juustopaistia, joka on jokaisen kaustislaisen sukupolven selkäytimissä, vaan ideoin omia versioitani pohjalaisia perinteitä kunnioittaen.
OLEN KOTOISIN Varsinais-Suomesta, jossa tyypillisiä kesäherkkuja ovat herneet, mansikat ja varhaisperunat. Täällä Keski-Pohjanmaalla niitä ovat muun muassa lähileipomoiden leivät ja paikalliset muikut ja hauet. Kannattaa pysähtyä nauttimaan paikallisherkkuja vaikkapa kotiseutumuseoissa vieraillessa.”
”Piirakat ovat ikisuosikkeja”
TIINA KARINKANTA, KAUPPIAS, JOENSUU
”ITÄ-SUOMESSA RAKASTETAAN piirakoita. Paistopisteellämme paistetaan piirakoita aamukuudesta iltakuuteen kahdessa vuorossa. Yli puolet paistopisteen myynnistä on erilaisia piirakoita, kuten riisi-, peruna- ja ohrapiirakoita. Osa tulee meille paikallisilta tuottajilta ja osa valtakunnallisilta toimijoilta keskusvarastojen kautta.
Piirakoita on myynnissä niin paljon, etteivät ne mahdu paistovitriiniin, vaan ne myydään omissa laatikoissaan. Yhden kuukauden aikana erilaisia piirakoita voi mennä jopa yli 20 000 kappaletta.
KESÄISIN MEILLÄ käy runsaasti eri tapahtumiin saapuvia asiakkaita, sillä kauppamme sijaitsee ydinkeskustassa. Esimerkiksi Ilosaarirockin aikaan meiltä haetaan evääksi lähileipomoiden tuotteita ja tietysti piirakoita. Kesällä valikoimissamme on paikallisten viljelijöiden perunoita ja lähitilojen kananmunia. Myös kala-,lanttu- ja lihakukkoja ostetaan runsaasti, ja niitä tilataan etukäteen tuliaisiksi. Samoin kokonaiset limput ovat suosittuja viemisiä. Leivissä näkyvät selkeästi alueelliset erot: lännessä tykätään makeammasta ja idässä happamammasta leivästä.
Monesti perinneruoat jäävät harvinaisiksi juhlaruoiksi, mutta karjalanpaisti on Pohjois-Karjalassa ihan arkiruokaa – etenkin syksyisin, kun leivinuuneja aletaan lämmittää.”
”Pohjoisen raaka-aineita ei voita mikään”
TERO MÄNTYKANGAS, KEITTIÖPÄÄLLIKKÖ, ROVANIEMI
”PARIKYMMENTÄ VUOTTA sitten Lapland Hotels -ketjun myydyimpien ruokien listalla olivat lohikeitto, poronkäristys ja leipäjuusto lakkahillolla. Ajat ovat muuttuneet, ja nykyään kalaruoista suosittuja ovat esimerkiksi pohjoisen rautu ja Inarijärven siika sekä pororuoista porotartar ja poroburgerit. Myös aamiaisella tarjoiltavilla paikallisilla herkuilla, kuten hurmospuurolla, poronmaksalevitteellä, kuusenkerkkäsmoothiella ja puikulaperunapaistoksella on taattu menekki.
Toki matkailijat haluavat yhä myös pohjoisen klassikoita, ja niitäkin tarjoamme. Eihän ulkotulilla revontulien loimussa nautittavaa poronkäristystä ja leipäjuustoa voita oikein mikään.
LAPISSA PORONHOITO ja kalastus ovat aina olleet tärkeitä elinkeinoja, ja täällä on lähes jokaisen pakastin täynnä poronlihaa, kalaa sekä marjoja ja sieniä. Ostamme paikallisilta hillaa sekä etenkin japanilaisten rakastamaa matsutakea ja muita sieniä.
Pohjoisessa on mahtavan laaja pientuottajien verkosto, joilta tilaamme muun muassa kuusenkerkkää, riekkoa ja Napapiirin kuhaa Miekojärveltä. Kuningasravut, turska ja simpukat tulevat Jäämereltä.
Omat juureni ovat vahvasti Lapissa, ja myös ruokafilosofiani on täältä kotoisin. Sen keskiössä ovat Lapin omat, ainutlaatuiset raaka-aineet, joista voi loihtia jotain uutta – vaikka ripauksella japanilaista keittiötä.”
Koe Suomalaiset ruokaperinneklassikot!
Monet perinneruoat, kuten piirakat, kukot, juustot ja padat, tunnetaan kautta maan. Jokaisella niistä on omat juurensa ja tarinansa. Kesän kotimaan reissuilla voit näppärästi poiketa paikallisiin pikkukyliin maistamaan alueen tunnettuja ja tuntemattomampiakin perinneherkkuja. Paikallisia lähituottajien antimia löydät kaikista K-ruokakaupoista ympäri Suomen.
1. Puikulapottuja ja Matsutakea
Lapin puikula on erityisen jauhoinen peruna, jonka maku kehittyy täyteläiseksi pohjoisen kesän pitkässä päivässä. Matsutakea eli tuoksuvalmuskaa kasvaa Pohjois-Suomen metsissä, ja sientä arvostavat etenkin japanilaiset.
2. Leipäjuustoa ja muttia
Pohjanmaalla leipäjuustoa syödään sekä sellaisenaan että juustopaistissa. Mutti on ohrajauhoista ja vedestä tehtyä ryyniä, jota nautitaan voin kanssa.
3. Kukkoa ja mansikkaa
Savolaisesta kukosta on monia versiota, kuten muikku-, mustikka- ja lanttukukko. Suonenjoen mansikka on saanut EU:n nimisuojan, ja heinäkuussa Suonenjoella vietetään mansikkakarnevaaleja.
4. Varhaisperunaa ja euranrinkilöitä
Varhaisperunapäivää vietetään 15.6., ja uutta perunaa juhlitaan Nauvossa ja Turussa perunafestivaaleilla. Yli 100 vuotta vanha satakuntalainen sokerinen euranrinkilä on päässyt kansallisen elävän perinnön luetteloon saunan ja suomalaisen tangon kanssa.
5. Sahtia ja pippoa
Sahdin eli perinteisen suodattamattoman oluen kotiseutua on Häme. Heinäkuun alussa Padasjoella järjestetään vuosittaiset Sahtimarkkinat. Ohraleipä pippo ja röpörieska ovat perinteisiä hämäläisiä pitoleipiä.
6. Mustaa makkaraa ja pöperöä
Verestä ja ryyneistä tehtyä mustaa makkaraa nautitaan Pirkanmaalla maidon ja puolukkasurvoksen kanssa. Pöperö eli talkkunaa marjasurvoksessa on pirkanmaalaisten tapa nauttia talkkunaa.
7. Pannukakkuja ja mustaleipää
Ahvenanmaan pannukakun pohjana on manna- tai riisipuuro, ja sitä syödään runsaan kermavaahdon ja hillon kera. Imelletty saaristolaisleipä on tummaa ja makeaa.
8. Lemin särää ja lihapiirakoita
Etelä-Karjalan haudutettu lammaspata Lemin särä on valittu yhdeksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä. Lappeenrantalaiset täytetyt lihapiirakat Vety ja Atomi ovat grillikioskien klassikoita.
9. Rönttösiä ja tervajäätelöä
Imelletty ruis-peruna-puolukkapiirakka Kainuun rönttönen on saanut EU:n nimisuojan. Kainuussa kannattaa maistaa myös tervalla maustettuja ruokia, kuten tervajäätelöä ja -leipää.
TIESITKÖ?
- K-ryhmän myyntidatan mukaan Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla grillataan eniten vegemakkaroita.
- Edam-juustoa syödään eniten Ahvenanmaalla, tuorejuustoja Keski-Pohjanmaalla ja savustettuja juustoja Lapissa.
- Kasvipohjaisia juomia ostetaan eniten Uudellamaalla ja vähiten Keski-Pohjanmaalla.
- Pienpanimo-oluet ovat erityisen suosittuja Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.