6 kysymystä kotiviljelystä: näin pääset alkuun
Haaveiletko ruukkupuutarhasta, minikasvihuoneesta tai lavakauluskasvimaasta? Nappaa ammattilaisen vinkit, joilla aloittelijakin saa satoa.
1. Mitä tarvikkeita ja välineitä tulisi hankkia?
Jos aloitat taimien esikasvatuksen keväällä, tarvitset siementen lisäksi esikasvatusruukkuja ja kevyesti lannoitettua kylvömultaa. Vaihtoehtoisesti voit hankkia sammalnappeja ja pienoiskasvihuoneen. Tiheät kylvökset kannattaa koulia eli istuttaa isompiin ruukkuihin, jotta taimilla on tilaa kasvaa.
Kouliminen on ajankohtaista, kun ensimmäiset lehdet ilmestyvät. Jos aloitat esikasvatuksen huhtikuussa tai aiemmin, taimesi tarvitsevat lisävaloa aamuisin ja alkuillasta. Ajastettu kasvatusvalo ajaa tämän asian. Tarvitset myös puutarhurin perustyökaluja, käsineet ja lopullisen kasvualustan eli multaasekä ruukkuja tai lavakauluksen. Minikasvihuone tai kasvatushuppu parantavat kasvuolosuhteita.
2. Mistä kasveista taimi-viljely kannattaa aloittaa?
Varmoja valintoja ovat monet yrtit kuten timjami, oregano, kirveli, sitruunamelissa ja minttu. Jälkimmäinen kannattaa pitää omassa ruukussaan, ettei se villiinny ja valtaa tilaa muilta. Lehtikaali ja kesäkurpitsa kasvavat siemenestä taimeksi noin kuukaudessa. Syötävät kukat, tomaatit ja chilit onnistuvat siemenistä mutta vaativat melko pitkän esikasvatuksen, tomaatti noin 8 viikkoa, chili vielä pidemmän ajan. Kukkien esikasvatusaika riippuu lajista.
3. Entä jos ei halua esikasvattaa?
Suosi valmiita taimia sekä kasvualustalle kylvettäviä kasveja, esimerkiksi salaatteja, retiisejä ja yrteistä muun muassa persiljaa ja tilliä. Uusien perunoiden kasvatus onnistuu parvekkeellakin ja erityisen hyvin perunaruukussa.
4. Mitkä ovat yleisimmät aloittelijan mokat?
Epäonnistuminen voi johtua liian aikaisesta aloituksesta, turhan tiheästä kylvöksestä, vähäisestä valosta ja puutteellisesta tai ylettömästä kastelusta. Toisinaan kasvivalinnat ovat turhan kunnianhimoisia, mutta epäonnistumisista voi ottaa oppia ja kokeilla seuraavana vuonna uudelleen. Tietoa ja vinkkejä saa paitsi siemenpussien ohjeista myös verkosta, josta löytyy paljon asiantuntevaa tietoa.
5. Miten kasvit saa kukoistamaan?
Se onnistuu oikealla ajoituksella, hyvillä olosuhteilla ja säännöllisellä hoidolla. Älä kylvä kaikkea kerralla ja muista antaa lisävaloa, kastella, koulia, siirtää ulos ja hoitaa jokaista kasvia yksilöllisesti – siemenpussin ohjeiden mukaan. Voit kirjata kylvö- ja siirtoajat kalenteriin, jos pussien kanssa pelaaminen tuntuu sekavalta. Älä kuitenkaan ylihoida ja -kastele tai lannoita kasveja hengiltä. Lannoita niitä miedolla liuoksella vasta, kun kylvökset ovat lähteneet kunnolla kasvuun.
6. Mitkä ovat kauden trendikasvit ja yllättäjät?
Vihersmoothieissa ja itämaisissa ruoissa käytetyt yrtit ja kasvit kuten lehtiselleri ja korianteri ovat nyt suosittuja. Myös intohimoisille chilipuutarhureille riittää edelleen innostavia ideoita kuten chiliamppelit. Jos inkivääri maistuu, sitä voi kokeilla kasvattaa ruoka-kaupasta ostetusta inkiväärinpalasta. Monelle uusi tuttavuus on myös lehtimangoldi.
Asiantuntijana tuotepäällikkö Saara Välimäki K-ryhmästä