6 kysymystä lumitöistä
Kun työvälineet ja -tavat ovat kunnossa, selätät niin korkeat nietokset kuin pääkallokelitkin. Poimi tästä ammattilaisten vinkit talvisiin ulkotöihin!
1. Miten lumitöiden raskautta voi helpottaa?
Pakkaslumen luominen on mukavaa hyötyliikuntaa, mutta raskaan nuoskalumen siirtely käy hikiliikunnasta. Tekemistä voit helpottaa pitämällä taukoja ja jakamalla urakan useampaan erään. Kevyt lumi liikkuu näppärästi kolalla, mutta painavaa lunta kannattaa siirrellä pienemmällä työkalulla, kuten lumilapiolla. Isolla pihalla lumilinko on mainio apuri.
2. Miten valitsen oikean lumityökalun?
Hanki laadukas, omiin fyysisiin mittoihisi soveltuva työväline, jonka käyttäminen tuntuu mukavalta. Vertaile erilaisia vaihtoehtoja ja huomioi valinnassa työskentelyalueen pinta-ala. Lumentyöntimellä poistat näppärästi ohuen lumikerroksen ja kapeammat väylät.
Kolalla taas siirrät pakkaslumen nopeasti suuremmaltakin alueelta. Lumilapio on oiva väline raskaamman lumimassan siirtelyyn. Keveintätyö on lumilingolla. Isoille alueille polttomoottorilinko on paras, parinsadan neliön alue hoituu pienikokoisemmalla ja hiljaisemmalla akkukäyttöisellä lingolla.
3. Miten lumitöissä kannattaa edetä?
Varaa lumityökalut ulko-oven lähelle, jotta saat ne helposti käyttöön. Aloita työ esimerkiksi oven luota ja luo kapeat väylät kriittisimmille kulkureiteille. Laajenna aluetta vähitellen. Kuljeta lumi mahdollisimman kauas kolattavasta alueesta tai vaihtoehtoisesti keräysväylien tai lumen-keräyspisteiden lähelle. Näin lopputalven lumikasoillekin jää tilaa. Muista, että lunta ei saa lingota tai kolata naapurin tontille tai kunnan omistamalle maalle.
4. Miten lumilinko kannattaa valita?
Isommalle piha-alueelle soveltuu polttomoottorikäyttöinen 4-tahtilinko, pienille pihoille riittää myös hiljaisempi ja ekologisempi akkukäyttöinen vaihtoehto. Pienissä lingoissa on vain yksi lunta heittävä rulla. Isommissa on lisäksi niin sanottu heittosiivikko, joka murskaa lingottavan lumen toiseen kertaan. Osassa lingoista on vetävät pyörät, jotka keventävät työskentelyä.
5. Mitä lumilingon käytössä tulisi huomioida?
Säädä lingon korkeus pihan tasaisuuden ja lumimäärän mukaan. Näin estät linkoa ruopimasta esimerkiksi sepelipihan pintaa. Mieti, mihin suuntaan ja kuinka kauas lumen linkoat. Lingon heittoputkea voi säätää 180–200 astetta, ja lumen voi lingota työkalusta riippuen jopa 10 metrin päähän. Linkoa aina vain näkemällesi alueelle. Varo ihmisiä ja eläimiä. Vetävän lingon vetonopeuden voit säätää kävelytahtisi ja lumikuorman mukaisesti.
6. Mikä on paras konsti liukkauden torjuntaan?
Jos alue on pieni, jäätä voi rikkoa tuuralla tai jääraudalla. Isommille alueille kannattaa lisätä kitkaa hiekoitussepelin tai murskeen avulla. Jäätä voi myös sulattaa kemiallisesti teknisestä ureasta valmistetuilla tai suolapohjaisilla jääsulilla. Urea toimii noin -7 °C:een. Suolaton urea on ympäristölle, kotieläimille, pihan pinnoille ja autonrenkaille ystävällisempi vaihtoehto kuin perinteisesti käytetty tiesuola.
Asiantuntijat: Johanna Söderberg Fiskarsilta sekä Petri Paulin ja Lasse Ivars K-ryhmästä