Niksi-Pirkka sticker

Aloita harrastamaan aikuisena!

Neljä suomalaista kertoo, miten he ovat löytäneet elämäänsä uuden harrastuksen aikuisiällä.

Rantakelit ympäri vuoden

JAAKKO ALANEN, 34, TAMPERE

jaakko alanen

”OLEN AINA liikkunut monipuolisesti, mutta footvolley on tullut elämääni mukaan vasta aikuisiällä.

Footvolley on Brasiliasta peräisin oleva laji, jossa yhdistyvät jalkapallo ja rantalentopallo. Lajia pelataan pareittain, joten sitä voi harrastaa pienelläkin porukalla. Vaikka kausi painottuu kesään, treenaamme aktiivisen Footvolley Sastamalan porukkamme kanssa hallissa myös talvisin.

Footvolleyssa kentällä liikkuminen muistuttaa rantalentopalloa, mutta pallonkäsittelyyn tarvitaan jalkapallosta tuttuja tekniikoita. Laji on melko haastava, mikä tuo myös oman mausteensa pelaamiseen. Kun uuden lajin oppiminen on alkutekijöissään, näkee oman kehityksen nopeasti.”


Nopeammin pideämmälle

MAARIT HONKONEN-SEPPÄLÄ, 58, LAUKAA

maarit

”INNOSTUIN SÄHKÖPYÖRÄSTÄ kolme vuotta sitten, kun mieheni hankki omansa. Aluksi ajattelin, että kyllä minä pärjään tavallisella pyörällä, mutta nyt käytän sähköavusteista pyörää työmatkoillakin varhaisesta keväästä lumen tuloon saakka. Talvella vaihdan tavalliseen polkupyörään.

Sähköpyöräily on avannut ihan uudella tavalla kotimaan matkailua. Viimeksi teimme mieheni kanssa viikon pyöräilyreissun Fiskarsin suunnalla, sitä ennen pyöräilimme saaristoreitin. Ensi vuonna menemme Savonlinnaan ja Puumalaan. Sähköavusteisella pyörällä 70 kilometrin päivämatka on ihan sopiva.”


Yhteisöllistä leipomista

ELISA PYRHÖNEN, 38, ESPOO

elisa

”ELÄN KESKELLÄ kiireistä lapsiperhearkea, ja oman haasteensa palettiin tuo myös vuorotyöni sairaanhoitajana. Arki suunnitellaan työvuorolistan mukaan, ja siksi vakituisiin harrastusaikoihin on vaikea sitoutua.

Tutustuin hapanjuurileivontaan noin vuosi sitten ja hurahdin siihen täysin. Parasta leipomisharrastuksessa on, että sen ympärille on muodostunut oma yhteisö. Meillä on työkavereiden kanssa aiheelle omistettuja keskusteluryhmiä, joissa jaamme parhaat vinkit ja onnistuneimmat kokeilut. Haaveenani on tulevaisuudessa järjestää ryhmämatka jonnekin päin Suomea myllylle, josta voisimme ostaa tuoreita jauhoja ja leipoa koko porukalla.”


Melontaa ja meditaatiota

ANTTI VETTENRANTA, 48, HELSINKI

vettis

”OLIN NUOREMPANA kova melomaan, mutta teini-iässä harrastus jäi. Kun täytin 40 vuotta, päätin elvyttää rakkaan harrastuksen ja marssin ostamaan kanootin. Melonnassa minua kiehtoo yksinkertaisuus – siinä palataan perusasioiden äärelle. Keskellä koskea ei mietitä työasioita, vain seuraavalla melanvedolla on väliä.

Lappi on suosikkipaikkojani, ja lomilla pyrin aina lähtemään sinne pidemmäksi aikaa melomaan. Ylläpidän myös Kanootti & Tomaatti -nimistä Youtube-kanavaa, jonne kuvaan videoita reissuiltani. Muutaman vuoden päästä suunnitelmissani on meloa Suomi päästä päähän. Siihen pitää varata aikaa kaksi kuukautta.”


TIESITKÖ?

Harrastukset tuovat paljon iloa arkeen, mutta niistä saadut positiiviset kokemukset voivat parhaimmillaan suojata myös mielenterveyttä. K-ryhmä on mukana tukemassa lasten ja nuorten liikunnan harrastamista Liike on lääke-hankkeellaan.

Lue lisää:

JULKAISTU   22.9.2024TEKSTI   Marianne Mannila ja Tanja RinkinenKUVAT   Getty Images ja haastateltavat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?